Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Noi tramvaie achiziționate printr-un proiect european, pentru municipiul Arad

Zece noi tramvaie au fost achiziționate recent, printr-un contract semnat cu compania de profil arădeană, anunțul finalizării proiectului fiind făcut de primarul Călin Bibarț într-o conferință de presă susținută astăzi. 

Noi tramvaie achiziționate printr-un proiect european, pentru municipiul Arad
Comentează 2

Scopul proiectului este reducerea emisiilor de carbon din transport în municipiul Arad prin achiziția de material rulant nou (tramvaie), care va conduce la dezvoltarea unui sistem de transport public de călători cu tramvaiul atractiv și eficient, facilitând astfel transferul sustenabil al unei părți din cota modală a transportului privat cu autoturisme către transportul public.

Astfel, s-a încheiat, prin proiect, achiziționarea unui număr de 10 tramvaie noi, eficiente energetic, din care 4 tramvaie dublă articulație capacitate mare și 6 tramvaie vagon capacitate medie. Cele verzi, Imperio sunt de capacitate mare, iar cele numite Civitas (alb-roșu) sunt cele de capacitate medie. 

Au fost livrate toate tramvaiele, respectiv 4 tramvaie de capacitate mare și 6 tramvaie de capacitate medie.

Valoarea totală a proiectului este de 87.462.776,23 lei, iar valoarea finanțării nerambursabile a contractului de finanțare: 72.102.436,58 lei. 

Contribuția Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) este 62.537.827,65 lei, în vreme ce contribuția națională este de 9.564.608,93 lei. 

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în cadrul Regio - Programul Operațional Regional (Regio – POR) 2014-2020, Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile” , Prioritatea de investiții 4e „Promovarea strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritoriu, în particular zone urbane, inclusiv promovarea planurilor sustenabile de mobilitate urbană și a unor măsuri relevante pentru atenuarea adaptărilor”, Obiectiv specific 4.1 „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.

 „În marele război pe care noi îl ducem de câțiva ani pentru a înnoi flota de tramvaie a municipiului, consemnăm, odată cu încheierea acestui proiect, încă o bătălie câștigată. Alte 6 tramvaie vor fi achiziționate prin PNRR. Așteptăm noul buget al Uniunii Europene, noua axă care sperăm să se deschidă până în toamnă la ADR Vest.  Vom continua să achiziționăm garnituri noi, licitația fiind deja adjudecată de fabrica de tramvaie din oraș.  Dincolo de faptul că primim fonduri nerambursabile pentru tramvaie, este mare lucru că ele se produc la Arad, acești bani intrând în economia orașului nostru. Un alt avantaj este acela că avem fabrica la îndemână pentru mentenanță sau orice altă intervenție la tramvaie”, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.  

 


Scrie un comentariu

trimite