Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

TOSCA – evenimentul cultural care deschide porțile Cetății Aradului

TOSCA – evenimentul cultural care deschide porțile Cetății Aradului
Comentează 0

Deschiderea noii stagiuni a Filarmonicii de Stat Arad poate fi cu adevărat catalogată drept evenimentul anului 2015, prin ineditul ei repertorial,  opera  Tosca de Giacomo Puccini, şi al locaţiei alese pentru  premiera arădeană  a renumitei partituri: Cetatea Aradului. Spectacolul de operĂ se va desfășura în Cetatea Aradului grație parteneriatului dintre instituția profesionistă de concerte arădeană și Ministerul Apărării Naționale – U.M. 01249, evenimentul fiind dedicat Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații.

"TOSCA – capodopera lui Puccini oferă o imagine complexă a sintezei dintre tradiția verdiană și verism prin împletirea lirismului sentimental cu accentele eroico - tragice ale desfășurării teatrale. Într-o formă concentrată, ce zugrăvește puternic confruntarea de temperamente, piesa lui Sardou, "orchestrată" de Puccini, după 115 ani de la premiera sa de la Roma, va fi prezentată arădenilor dincolo de scena teatrală, dar, totuși dedicată veteranilor din... teatrele de operații.

Un eveniment ce se prefigurează a fi unul cu adevărat special, într-un cadru insolit, încărcat energetic de istorie.  Propunem melomanilor - pentru prima dată în Cetatea Aradului - un act cultural de o anvergură internațională prezentat de filarmonica arădeană în deschiderea stagiunii, în anul în care Aradul intră oficial în competiția pentru câștigarea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021". - dr. Alin Văcean, manager al  Filarmonicii de Stat Arad

Data de 1 octombrie  2015 devine astfel  o dată de referinţă pentru instituţia de concerte,  la reuşita căreia îşi aduc aportul orchestra simfonică şi corul academic, pregătit de Robert Daniel Rădoiaș,  regia semnată  Nicolae Mihai Brânzeu, o distribuţie internaţională riguros selectată - soprana Erdenetuya Balgansuren  (Tosca), Michael Sheshaberidze (Cavaradossi), Paride Pandolfo (Scarpia),  Octavian Vlaicu (Angelotti), Gelu Dobrea (Sacristanul), David Buzgău (Sciarrone/Temnicerul), Păstorul (Mirela Cusursuz)  şi nu în ultimul rând concepţia dirijorală a maestrului venețian Roberto Salvalaio.

Scrisă pe un libret de Giuseppe Giacosa şi Luigi Illica, inspirat de piesa lui Victor Sardou, Tosca a fost prezentată  la Teatro Costanzi din Roma, la 14 Ianuarie1900,  având parte de o distribuţie în care rolul principal feminin i-a revenit sopranei de origine română Hariclea Darclée. Muzica lui Puccini îmbracă la modul ideal intriga, iar de mai bine de un secol popularitatea partiturii este  constant susţinută de succesul ei dramatic, de melodicitatea ei cu adevărat unică si de subtilitatea  ei teatrală.

Biroul de Presă al Filarmonicii de Stat Arad

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite