Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Tipuri de seminee – ce sa alegi pentru confortul casei tale?

Fiecare casa este unica, prin design, nevoi si spatiu, asa ca sursa de incalzire nu trebuie sa fie una obisnuita. Spre exemplu, multi dintre cei care isi construiesc o locuinta si vor sa adauge plus valoare casei au in plan montajul unui semineu inca din faza de proiect, pe cand alte persoane prefera sa isi caute un model anume, dupa ce constata ca sursele de incalzire existente sunt insuficiente.

Tipuri de seminee – ce sa alegi pentru confortul casei tale?
Comentează 0

In momentul actual, modelele de seminee pe lemne raman favoritele, atat datorita eficientei, cat si a design-ului care, de cele mai multe ori, aminteste de copilaria petrecuta in casa bunicilor. Pentru ca alegerea unui anumit tip de incalzire pe lemne necesita o documentare temeinica, dar si prezenta unui specialist, am facut o lista cu cele mai folosite modele, in acest moment, in Europa:

Semineele deschise, cunoscute drept modelele de “prima generatie”

Este potrivit in casele persoanelor care iubesc mirosul si sunetul de ardere a lemnelor. De regula, un semineu lemne este realizat din caramizi si placi de samota, oferind o libertate mai mare ca forma si marime.

Semineele pe lemne deschise au mai mult rol decorativ, din cauza faptului ca eficienta lor de incalzire este  sub 20% (in plus, fumul se scurge la viteza mare si la temperatura inalta pana la cos, astfel ca posibilitatile de recuperare a caldurii sunt mici0.

Semineele pe lemne, cu focar

Acestea produc cantitati mari de caldura, intr-un timp relativ scurt, oferind posibilitatea incalzirii intregii locuinte prin montajul canalelor de ventilatie pentru distributia aerului cald. Sunt realizate in interior din materiale izolante (silicat de calciu sau beton celular), astfel incat suprafata sa fie sigura la atingere.

Aceste seminee cu focar sunt ideale pentru camerele ce necesita o putere calorica ridicata, in cazul locuintelor cu izolatie termica slaba sau deloc sau atunci cand este nevoie de o incalzire rapida a incaperilor.

Sobele traditionale de teracota

Acestea sunt prevazute cu cuptoare din caramida si placi de samota care pot gazdui mai mult de 20 de kilograme de lemne. Dimensiunea cuptorului este selectata in functie de nevoile fiecarui client in parte, de obiceiurile utilizatorului si de cererea de caldura.

Termosemineul  - sistem de incalzire a casei si a apei menajere

Cu ajutorul unui focar sau focar semineu, oricine se poate bucura de caldura si apa calda menajera, in acelasi timp. Focarele de incalzire cu temperatura ridicata folosesc un schimbator de caldura cu apa, aceasta fiind acumulatorul de caldura. Daca se utilizeaza lemnul, acest sistem de incalzire centrala trebuie suplimentat cu un puffer (rezervor tampon), la care se mai pot conecta panouri solare, centrala cu gaz sau ulei. Astfel, soba tip semineu poate deveni sursa de incalzire principala sau alternativa a casei.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite