Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Tensiuni uriașe - Consulul japonez a fost ARESTAT și legat la ochi în Rusia

Agenţia de securitate rusă FSB a anunţat luni că a reţinut un consul japonez pentru presupuse acţiuni de spionaj şi i-a cerut să părăsească ţara, transmite The Guardian.

Tensiuni uriașe - Consulul japonez a fost ARESTAT și legat la ochi în Rusia
Comentează 0

Consulul Motoki Tatsunori a fost eliberat după câteva ore de detenţie, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că a fost legat la ochi, reţinut şi tratat într-o „manieră intimidantă”, ceea ce reprezintă „o încălcare clară a Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice”.

Autorităţile de la Tokyo au depus un „protest ferm” cu privire la detenţie şi au indicat că ar putea riposta, a declarat Matsuno într-o conferinţă de presă marţi.

FSB a precizat că diplomatul a fost declarat persona non grata după ce a fost prins „în flagrant” primind informaţii secrete despre efectele sancţiunilor occidentale asupra situaţiei economice din Extremul Orient al Rusiei.

De asemenea, a susţinut că informaţiile clasificate, care priveau şi cooperarea Rusiei cu o ţară din Asia-Pacific, nenominallizată, au fost obţinute în schimbul unei „recompense financiare”.

Japonia a declarat că nu a participat la nicio activitate ilegală şi că diplomatul va părăsi ţara până miercuri.

Japonia a solicitat marţi "scuze oficiale" din partea Rusiei, după arestarea şi relele tratamente aplicate, potrivit Tokyo, consulului său general la Vladivostok (Extremul Orient), Tatsunori Motoki, care a fost acuzat de spionaj, informează AFP.

"Funcţionarul a avut ochii legaţi, ambele mâini şi capul lipite de podea, astfel ca el să nu poată mişca în timp ce era reţinut, apoi a fost interogat în mod autoritar", a declarat Matsuno, adăugând că Japonia protestează "ferm" împotriva "acestor fapte incredibile".

Diplomatul nipon a fost între timp eliberat şi va părăsi Rusia cel târziu miercuri, a precizat Matsuno.

Relaţiile ruso-nipone s-au degradat din aprilie, când Japonia a considerat, pentru prima dată după 2003, că insulele Kurile, în nordul arhipelagului, sunt "ocupate ilegal" de Rusia, un diferend teritorial ce împiedică semnarea unui tratat de pace între cele două ţări de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite