Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Țeavă din cupru sau din polipropilenă – ce alegem?

Țeavă din cupru sau din polipropilenă – ce alegem?
Comentează 0

O țeavă din cupru sau una din polipropilenă care este cea mai bună alegere? În mod cert, nu există un răspuns standard la această întrebare. De ce? Pentru că ambele au avantaje și dezavantaje specifice și pentru că fiecare se folosește în anumite situații. În articolul de față vom enumera caracteristicile ambelor tipuri de țevi, pentru a ști ce să alegi și pentru a înțelege de ce instalatorul ți-a făcut o anumită recomandare.

Alegerea unuia dintre cele două tipuri depinde, în principal, de aspecte precum: rezistența materialului din care sunt realizate, randamentul materialului folosit, prețul și aspectul exterior. În continuare vom menționa caracteristicile principale ale fiecărui produs și totodată vom evidenția diferențele existente între modelul din cupru și cel realizat din PPR.

Ce alegi pentru instalația de apă sau încălzire – țevi din cupru sau din polipropilenă?

Atât instalația de apă, cât și instalația de încălzire pot fi realizate din ambele tipuri de țevi. Există însă anumite situații când un tip este mai potrivit decât celălalt.

Țevile din polipropilenă (PPR) sunt tot mai des utilizate la instalațiile sanitare și de încălzire datorită calității materialului principal din care sunt executate, datorită manevrabilității și prețului mai redus. Țevile PPR pot fi simple (fără inserție), cu inserție de fibră compozită sau cu inserție de aluminiu. Sunt dure, rigide, au o rezistență mare la temperaturile înalte, la coroziune, la șocuri puternice și o excelentă rezistență chimică.

Polipropilena este un material ecologic, non-toxic și prietenos cu mediul înconjurător. De asemenea, are o greutate mică, ceea ce îl face ușor de transportat și manipulat.

În ceea ce privește randamentul, cele din polipropilenă sunt mai eficiente, nu permit pierderi mari de căldură, coeficientul de transfer termic fiind foarte mic. Apoi, o instalație realizată din țevi de polipropilenă este mai puțin zgomotoasă decât una din țevi de cupru, deoarece izolează mult mai bine din punct de vedere fonic.

Pe de altă parte, aceste țevi au un aspect masiv și inestetic, fitingurile fiind chiar mai mari și mai voluminoase decât țeava în sine.

Țevile din cupru sunt alegerea cea mai sigură pentru sistemele sanitare și termice,  prin prisma faptului că prezintă o rezistență crescută la uzură, la condițiile meteo extreme, dar și la diferențele de temperatură și presiune dintr-o instalație.

Față de varianta din PPR, cea de cupru are o rezistență mare la șocuri mecanice și este mai trainică, datorită faptului că îmbinările cu fitingurile de cupru sunt realizate prin sudură. În plus, modelele din cupru au efect antibacterian, fiind, deci, o alegere sănătoasă și igienică pentru proprietari.

Și la capitolul estetică sunt câștigătoare tot țevile și fitingurile din cupru. De exemplu, dacă sunt vizibile, acestea pot fi vopsite în culorile dorite, pentru a se asorta perfect cu decorul. Și cele din PPR se pot vopsi, însă, în cazul lor, vopseaua nu rezistă mult timp. Referitor la costuri, o țeavă de cupru are un preț mai mare chiar și cu 20% față de una din polipropilenă, în principal datorită duratei de viață mari și garanției de peste 30 de ani.

În ceea ce privește întrebuințarea, o conductă de polipropilenă reprezintă o variantă mult mai potrivită pentru instalațiile de încălzire în pardoseală sau în perete, și asta deoarece polipropilena este un material mai gros, cu o rezistență mai mare la presiunea exercitată de apa din conductă. În schimb, în cazul instalațiilor de suprafață, vizibile, sunt mai potrivite țevile din cupru, care arată mult mai bine decât cele din polipropilenă (acestea au un aspect masiv, în special în zonele de îmbinare).

În continuare vom face o listă succintă cu principalele aspecte pe care ar trebui să le reții:

Țevile din polipropilenă:

●     sunt realizate dintr-un material ecologic;

●     sunt rezistente la temperaturi ridicate;

●     sunt rezistente la coroziune chimică;

●     sunt ușor de manipulat;

●     sunt mai ieftine.

Țevile din cupru:

●     sunt estetice;

●     sunt antimicrobiene;

●     au o durată nelimitată;

●     sunt eficiente;

●     sunt rezistente;

●     au un preț ceva mai ridicat.

Unde găsești țevi din cupru și din polipropilenă ieftine și de calitate?

După cum ai putut observa, atât țevile din polipropilenă, cât și țevile și fitingurile din cupru prezintă caracteristici specifice.

Sperăm că informațiile oferite în articolul de față au reușit să te ajute să vezi mai clar situațiile în care ar trebui să folosești fiecare tip de țeavă și, ca atare, să faci alegerea corectă. Cât despre magazinele în care poți găsi cele mai bune oferte pentru astfel de produse, îți recomandăm Utilul.

Acest magazin online dispune de una dintre cele mai variate game de țevi și fitinguri, toate realizate cu foarte mare atenție, din cele mai calitative materiale. Indiferent de tipul proiectului pentru care ai nevoie de acestea, utilul.ro este locul unde poți găsi tot ce vrei.