Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

TAXĂ SPECIALĂ pentru salubrizarea orașului, aprobată de Consiliul Local

Consilierii locali au aprobat, astăzi, instituirea unei taxe speciale, pentru arădenii care nu au contract cu operatorul de salubrizare, deși produc la fel de mult gunoi ca și cei care plătesc aceste servicii.

TAXĂ SPECIALĂ pentru salubrizarea orașului, aprobată de Consiliul Local
Comentează 0

Conform informațiilor cuprinse în proiectul adoptat, doar 116.313 persoane plătesc tariful de salubrizare menajeră, iar populația orașului este mult mai numeroasă. Ar mai trebui să fie taxate zeci de mii de persoane.

Consilierul local Ionel Ciupe a calculat că dacă 50.000 de arădeni - care în momentul de față nu ar plăti pentru salubrizare - ar achita 8 lei pe lună, ar rezulta sute de mii de lei care ar fi colectați de municipalitate și ar fi transferați firmei private care se ocupă de curățenie.

Primarul Gheorghe Falcă a dat vina pe legislație, care ar fi fost scrisă după interesul firmelor care se ocupă de salubrizarea marilor orașe. Conform edilului, legea transferă administrațiilor locale responsabilitatea de a colecta sumele, care apoi ajung la firmele private. Iar pentru asta, primăriile trebuie să angajeze mai mulți funcționari la direcțiile fiscale.

”Legea arată, de fapt, influența mediului de afaceri asupra politicului. E penibil ce a făcut Guvernul. Firmele care câștigă licitațiile (pentru a asigura serviciile de salubritate – n.r.) au obligația să încheie contracte cu beneficiarii și au mecanisme pentru a face acest lucru. Dar merg la Guvern și ne dau soluția să îi taxăm noi pe cetățeni. Este groaznic, nu găsim această formă nicăieri în lume”, a declarat Falcă.

Primarul a precizat că și la Direcția Venituri a Primăriei va trebui să fie angajat personal suplimentar, care este plătit cu bani publici pentru a colecta sume pentru o firmă privată.

Pentru persoanele fizice s-a instituit o taxă pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor de 7,34 lei pe lună, iar pentru persoane juridice, de 135,37 lei pe metru cub. Taxele sunt aceleași ca și tarifele percepute de operatorul contractat de municipalitate.

„Persoanele care nu au încheiat contracte de prestare a serviciului de salubrizare şi produc la rândul lor deşeuri similar cu cei care au contractat aceste servicii beneficiază în mod fraudulos de aceleaşi servicii de care beneficiază şi acele persoane care au încheiat contracte pentru aceste servicii, în sensul că şi acele deşeuri sunt colectate și transportate de către operator”, se arată în proiect.

În următoarele luni se vor face verificări pentru depistarea beneficiarilor neplătitori, iar pentru asta se va apela inclusiv la ajutorul Poliției Locale și a Serviciului de Evidență a Persoanelor Arad. 

Cei prinși vor primi somații, iar dacă în termen de zece zile nu vor încheia contracte, va fi sesizată Direcția de Venituri a Primăriei, unde vor figura ca datornici la bugetul local, ceea ce înseamnă că nu își vor mai putea plăti celelalte impozite și taxe locale până când nu se vor achita și de aceste datorii.
 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite