Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Târgul de Crăciun - Buteni ediția II-a

Târgul de Crăciun - Buteni ediția II-a
Comentează 0

Atunci când se apropie Sărbătorile de iarnă fiecare dintre noi ne gândim la cei dragi, fie că sunt aproape sau departe, pentru că sărbătoarea Crăciunului este o sărbătoare care apropie oamenii unii de alții, ne amintește că trebuie să fim mai buni, mai îngăduitori și implicit mai aproape de Dumnezeu, pentru că Dumnezeu e dragoste. Dacă la orașe spiritul sărbătorilor de iarnă este mai slab, cu siguranță la sate se mai păstrează un dram din ceea ce erau sărbătorile în urmă cu 50 de ani, pentru că omul de la țară nu a uitat adevăratul colind, nici obiceiurile moștenite de la bunici.

Dacă în urmă cu două zile am luat parte la un Concert de colinde și obiceiuri la Roșia Nouă (com.Petriș), cu un program foarte diversificat de care voi vorbi în următorul articol, vreau să spun că nicăieri nu este un program de Crăciun așa frumos cum este la Buteni in fiecare an. Să nu se înțeleagă că în alte părti nu ar fi colinde frumoase însă Buteniul excelează an de an, este locul binecuvântat de Dumnezeu cu cele mai frumoase colinde, pentru că aici există un grup mare de copii colindători sub directa îndrumare a maestrului Dan Miculiț și a soției dânsului, iar primăria Buteni se implică foarte mult în a sprijini acei copii care iată că reușesc sa susțină un progam foarte frumos în fiecare an.

Anul acesta a avut loc cea de a II-a ediție a Târgului de Crăciun la Buteni preț de trei zile, în care fiecare seară a fost încărcată de colinde. Parcul din fața primăriei Buteni a fost frumos amenajat și împodobit cu luminițe colorate, dând locului un farmec de poveste, iar căsuțele producatorilor locali au întregit peisajul. Primarul Mircea Braiți pune un accent pe producătorii locali și bine face, pentru că trebuie promovate produsele tradiționale românești. Programul colindelor a fost structurat astfel încât concertele să aibă loc atât în biserica ortodoxă, biserica catolică cât și în biserica baptistă.

Dacă ar fi să luăm prima seară, putem spune că nimic nu se compară cu fanfara copiilor din Buteni, ,,Crescendo – Harmony,, (dirijor Dan Miculiț), pentru că ei au dat startul serilor de colinde, după care primarul Mircea Braiți a avut un cuvânt de bun venit tuturor celor prezenți declarând deschis Târgul de Crăciun. Părintele Valentin Herbei, după o scurtă cuvântare a invitat pe toată lumea în biserică și astfel fanfara copiilor sub bagheta dirijorului Dan Miculiț au continuat seria colindelor la instrumente. După ei au urmat corul de tineri ai biseriii ortodoxe din Buteni, dirijor prof. Ciprin Dingă, cu o serie de colinde frumoase. De asemenea corul bărbătesc și Corul Buna Vestire din Buteni au colindat. Programul a continuat cu invitații de onoare ai parohiei Buteni, respectiv ,, Corala Preoților Arhiepiscopiei Aradulu,, dirijor Prof. Dr. Tiberiu Ardelean. În jur de 40 de preoți au luat parte la acest eveniment, iar prin colindele interpretate atât de frumos, au adus un prinos de recunoștință pruncului născut în ieslea Bethleemului.

La eveniment a luat parte și părintele Protopop de Sebiș, Beni Ioja, alături de primarul comunei Mircea Braiți. Iată că Buteni-ul a fost din nou un bastion al colindului pe Valea Crișului, un loc de unde sa înalțat atât de frumos colindul românesc, iar în serile care au urmat din nou a răsunat colindul prin corul mixt și bărbătesc al bisericii ortodoxe din Buteni, și interpreții Sorina Lupșa, Maria Farcaș, Beniamin Andrei, Gelu Dobrea, Nicoleta Brola acompaniați de Matei Negruț, iar în cea de a III-a seara a avut loc un concert de colinde a Corului Bărbătesc ,,Crișana,, în biserica baptistă din Buteni.

Primarul Mircea Braiți se declară mulțumit referindu-se la acest eveniment și mulțumeste tuturor celor care într-un fel sau altul au contribuit la reușita acestor trei seri în care a răsunat din nou glasul colindătorilor peste sat. De altfel primarul spunea că anul viitor va fi un Târg de Crăciun mult mai frumos decât cel de anul acesta. În încheiere dânsul a dorit să ureze tuturor Sărbători binecuvântate și un Crăciun Fericit alături de cei dragi !