Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Surpriză de proporții în Republica Moldova. Proeuropeana Maia Sandu a câștigat primul tur al prezidențialelor

Răsturnare de situație la alegerile prezidențiale din Republica Moldova! După ce, inițial, rezultatul îl arăta câștigător pe prorusul Igor Dodon, scorul s-a modificat simțitor după ce Comisia Electorală Centrală a procesat și rezultatele votului din diaspora. Astfel, pe primul loc se află candidata proeuropeană Maia Sandu. Prezența la urne a fost de 42,7%.

Surpriză de proporții în Republica Moldova. Proeuropeana Maia Sandu a câștigat primul tur al prezidențialelor
Comentează 0

După numărarea a 99,67% din buletinele de vot, candidata Partidului Acțiune și Socidaritate (PAS), Maia Sandu, a obținut 35,96% din sufragii. Pe locul al doilea se află actualul președinte, Igor Dodon, cu 32,74% din voturi, iar pe al treilea, Renato Usatîi (Partidul Nostru), cu 16,94%. Dodon a candidat ca independent, dar a fost susținut de socialiști. 

Candidata din partea Partidului Șor, Violeta Ivanov, a obținut 6,52% din voturi, iar Andrei Năstase (Platforma Dreptate și Adevăr) - 3,26%, iar Octavian Țîcu (Partidul Unității Naționale) - 2% dintre voturi.

Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat) și Dorin Chirtoacă (Mișcarea politică Unirea) au obținut 1,38%, respectiv 1,19% din voturi.

În Chișinău, Sandu a câștigat 45,2% din voturi, Dodon - 34,17%, iar Usatîi - 9,55%.

În Diaspora, după numărarea buletinelor de vot din 134 din totalul de 139 de secţii, candidada PAS s-a impus detaşat, cu 70% din voturi, în timp ce Igor Dodon s-a clasat pe locul al treilea, cu 3,65% din voturi. Pe poziţia a doua s-a situat candidatul Renato Usatîi, cu 17,34% din sufragii.
Andrei Năstase o obținut 3,59% din voturi, Octavian Țîcu - 2,09%, Dorin Chirtoacă - 1,72%, Violeta Ivanov - 1,12%, iar Tudor Deliu - 0,47%.

Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit 50% + 1 din voturi, va fi organizat al doilea tur al alegerilor, pe 15 noiembrie, transmite realitateadinmoldova.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite