Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Supermarket de pe strada Ghiba Birta fără autorizaţie; ce au făcut poliţiştii locali

Poliţia Locală avertizează că în ultimul an s-au înmulțit situațiile în care agenți economici din municipiu își desfășoară activitatea fără a fi autorizați de Primărie. Potrivit autorităţilor, „eliberarea documentelor respective constituie etapa finală a demersurilor prin care o societate îndeplinește cumulativ condițiile pentru ca actul său de comerț să se desfășoare în siguranță, fără a prejudicia interesul public sau confortul vecinilor”.

Supermarket de pe strada Ghiba Birta fără autorizaţie; ce au făcut poliţiştii locali
Comentează 0

Documente precum autorizația de construcție, avizul ISU, certificate de conformitate cu normele de igienă emis de DSP, autorizația de mediu, autorizația sanitar-veterinară emisă de DSVSA, certificatul fiscal, acordul vecinilor direcți și al asociației de proprietari etc. sunt necesare pentru a obține autorizarea municipalității, atunci când sunt declarate la ONRC coduri CAEN corespunzând unor activități ce impactează semnificativ comunitatea.

„Dacă pentru cei peste 600 de agenți economici verificați prima dată în 2021 reprezentând peste 90% din totalul controalelor efectuate în acest an, se poate prezuma simpla neglijență în finalizarea dosarului prin care intră în legalitate, lucrurile stau diferit în cazul societăților comerciale care evită sau eșuează în mod repetat să obțină autorizarea Primăriei. În aceste situații, motivul îl reprezintă, adesea, imposibilitatea de a obține unul dintre actele ce compun dosarul predat la Serviciul Transport Public Local, Autorizare Activități Economice al municipalității. Este rezultatul refuzului survenit din partea a cel puțin o instituție a statului, persoană juridică sau grup de cetățeni de a aproba desfășurarea activităților economice respective, deoarece se constată că periclitează interesul public.

Un exemplu în acest sens îl constituie un supermarket amplasat pe strada Ghiba Birta, unde polițiștii locali din cadrul Compartimentului Activitate și Control Comercial au desfășurat, în ultimele zile, un nou control, după ce unitatea a fost sancționată, în repetate rânduri pentru că nu a parcurs etapele necesare intrării în legalitate. Și de această dată, s-a constatat că magazinul nu deține autorizație de funcționare, aviz orar funcționare și autorizație de alimentație publică emise de Primăria Municipiului Arad.

Drept urmare, agentul economic a fost sancționat contravențional în baza prevederilor HCLM 192/1017 privind Regulamentul de desfășurare a activităților economice și al piețelor în municipiul Arad, cu suma de 5000 lei.  Precizăm că amenzile prevăzute de actul normativ susmenționat se situează  între 2.000 lei și 2.500 lei, pentru fiecare faptă, existând posibilitatea achitării sumei de 1.000 lei în termen de 15 zile”, susţin reprezentanţii Poliţiei Locale.

Mai trebuie spus că în cazul de faţă, după expirarea unui nou termen pentru autorizare, Poliția Locală avertizează că va dispune suspendarea activității, ca urmare a imposibilității intrării în legalitate.

„Readucem la cunoștinta agenților economici care au nevoie de autorizare conform  codurilor CAEN declarate la Oficiul Național al Registrului Comerțului, că trebuie să se  prezinte la Serviciul Transport Public Local, Autorizare Activități Economice din cadrul Primăriei Arad, cu dosarul de autorizare conform legii  și certificatul constatator actual privind punctul de lucru declarat la ONRC.  Codurile CAEN care necesită autorizare se pot consulta pe pagina Direcției Generale Poliția Locală Arad https://www.politialocalaarad.ro/informare-privind-codurile-caen/, au ţinut să precizeze poliţiştii locali.

Sursa foto: Poliţia Locală

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite