Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Statistică îngrijorătoare: peste 70% dintre unitățile administrativ teritoriale din județ au audit intern nefuncțional

Curtea de Conturi a dat recent publicității un raport realizat în urma verificării activității structurilor de audit public intern de la nivelul autorităților administrației publice locale.

Statistică îngrijorătoare: peste 70% dintre unitățile administrativ teritoriale din județ au audit intern nefuncțional
Comentează 0

Asta, în condițiile în care auditul public intern are un rol esențial în evaluarea sistemelor din cadrul entităților publice. Controalele făcute de Curtea de Conturi au vizat stabilirea capacității auditului  de a preveni, detecta și corecta erorile sau abaterile semnificative care pot să apară în activitatea entităților respective și pentru a identifica riscurile existente.

În document se arată că printre județele în care ponderea unităților administrativ teritoriale în care auditul intern este nefuncțional se află și Aradul. „Sunt și județe cu o pondere semnificativă a unităților administrativ teritoriale la care auditul public intern este nefuncțional, atât prin structuri proprii cât și în cooperare: Giurgiu (88% - la structuri proprii; 100% - la cooperare); Vaslui (81%; 100%); Arad (70%; 100%); Constanța (60%; 86%); Harghita (62%; 47%) […] În concluzie, conexând datele referitoare la gradul de organizare a auditului public intern la nivelul unităților administrativ-teritoriale, cu datele privind gradul de funcționalitate a auditului intern, se constată că auditul public intern este funcțional numai la nivelul a 1.769 de unități administrativ-teritoriale (14), adică la numai 55% din cele 3.228 de unități administrativ-teritoriale ai căror conducători au calitatea de ordonatori principali de credite”, se arată în raport.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite