Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Situaţii în care nu este indicat să bem apă

Situaţii în care nu este indicat să bem apă
Comentează 0

1. Atunci cand am baut suficient de multa apa
Acest lucru se intampla destul de rar, insa trebuie sa stim ca este posibil sa consumam atat de multa apa incat sa ne punem sanatatea in pericol. Cand aportul de apa este excesiv, echilibrul natural al sarurilor din organism se dilueaza, concentratia de sodiu devine prea mica, si exista pericolul declansarii hiponatremiei. Sportivii de anduranta sunt tentati sa consume apa pe parcursul unui maraton, ceea ce poate duce la edem celular, manifestat prin greata, varsaturi, convulsii, o conditie ce poate fi, in cele mai extreme cazuri, fatala.
Hiponatremia poate fi cauzata, de asemenea, si de anumite disfunctii ale ficatului, rinichilor, inimii, glandei putuitare, dar si de excesul de substante diuretice, antidepresive si analgezice, este de parere Dr. Taz Bhatia, autor in domeniul nutritiei.

2. Atunci cand urina este limpede si clara
Regula de opt pahare de apa pe zi ne ajuta sa ne dam seama care este nuanta de urina care indica nivelul optim de hidratare. Daca urina are culoarea unei limonade, atunci stim ca suntem indeajuns de hidratati si trebuie sa lasam sa treaca cel putin o ora pana la urmatorul pahar de apa.

3. Atunci cand am mancat prea mult
Se stie ca unul dintre cele mai simple moduri prin care putem sa reducem aportul de calorii este consumul de apa cu 30 de minunte inainte de masa. Daca bem cel putin un pahar de apa inainte sa mancam, vom manca in mod natural mai putin, deoarece apa lasa mai putin loc gol in stomac. Dar, din aceleasi motive, daca bem prea multa apa, atat inainte, cat si dupa masa, putem sa ne cauzam un disconfort abdominal si senzatia de stomac blocat.

4. Atunci cand facem antrenament intensiv pe o perioada lunga de timp
In timpul antrenamentelor fizice de mare intensitate organismul pierde prin transpiratie o serie de electroliti, precum potasiul si sodiul. Cu cat transpiram mai mult, cu atat trebuie sa inlocuim valorile nutritive esentiale pe care le-am pierdut pe perioada antrenamentului, iar apa nu este cea mai buna alegere in acest caz. Desi exista bauturi dedicate sportivilor, specialistii ne recomanda sa le evitam – intrucat contin zahar – si sa alegem, in schimb, apa de nuca de cocos, deoarece este bogata in potasiu, magneziu, sodiu si vitamina C, si nu contine un numar mare de calorii.

sursa: medlive.hotnews.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite