Vremea Romania, Arad 7°C

Stiri Arad

Semnarea protocolului de colaborare UNPR - PSD, amânată. Dragnea: Nu suntem un partid șantajabil

Liderii UNPR și PSD amână semnarea protocolului de colaborare pentru alegerile locale. Documentul urma să fie semnat, astăzi, la ora 9:30, la Palatul Parlamentului. Conform documentului, PSD se angajează să meargă pe liste comune cu UNPR la alegerile parlamentare. La schimb, Oprea promite să susţină un singur tur de scrutin alături de PSD. Asta în contextul în care, luni, UNPR anunța că susține modificarea legislației electorale pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Semnarea protocolului de colaborare UNPR - PSD, amânată. Dragnea: Nu suntem un partid șantajabil
Comentează 0

"Ca să nu existe niciun dubiu că ar fi vreo legătură între votul din Senat și acest protocol s-a luat decizia să se semneze după ziua de astăzi. După prânz ne vedem și o să stabilim o zi", a declarat Liviu Dragnea, la Palatul Parlamentului. 

Protocolul a fost amânat. Nu se știu motivele și până când a fost amânată semnarea acestui document. Doar cei de la PSD au sosit, a transmis corespondentul Realitatea TV.

Cu o oră înainte ca Senatul să voteze cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale pe numele său, Gabriel Oprea semnează un protocol de colaborarea cu Liviu Dragnea, potrivit Realitatea TV.

Gabriel Oprea a confirmat, marți, parțial informația, avansată inițial pe surse de către Realitatea TV, potrivit căreia membrii UNPR vor semna, miercuri, cu social-democrații un protocol privind candidatura pe liste comune la alegerile parlamentare. Când a fost întrebat de jurnaliști dacă optează pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, acesta a evitat să dea un răspuns. 

"Noi avem un protocol de alianță centru-stânga împreună cu PSD. Nici nu trebuia să discutăm dacă nu mergem pe liste comune. Am vorbit cu Liviu Dragnea. Înțeleg că acest protocol se va semna mâine, în care se prevăd toate lucrurile, inclusiv numărul de locuri în Parlament pentru toamnă. Mâine dacă semnăm protocolul îl veți vedea", a spus Oprea, la ieșirea de la Comisia juridică.

Un proiect de lege care prevede că primarii sunt aleşi în două tururi se află deja în dezbaterea Senatului. Cu voturile UNPR, proiectul ar trece de camera superioară. Iar la Cameră, dacă s-ar obţine sprijinul UNPR, ar mai fi nevoie doar de cinci voturi.

După consultările, convocate marți de premierul Dacian Cioloş, liderii UNPR şi-au schimbat de la o oră la alta poziţia. Surse politice au pus ezitările pe seama negocierilor cu PSD. Mai întâi, UNPR a trimis un comunicat, după finalizarea consultărilor cu premierul Dacian Cioloș.

"UNPR susţine alegerile într-un singur tur de scrutin deoarece acestea sunt prevăzute de o lege organică. Aceasta a parcurs toate etapele, a fost dezbătută, votată în plenul Parlamentului şi promulgată de Preşedintele României", preciza UNPR în comunicatul emis marți. 

O jumătate de oră mai târziu, purtătoarea de cuvânt a UNPR, Luminiţa Adam, anunţa, în direct, la Realitatea TV, că UNPR sustine alegerea primarilor în două tururi, dacă premierul Dacian Cioloș va trimite în Parlament un proiect de lege privind modificarea legislației electorale.

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a remarcat ezitările UNPR, spunând că nu îi este clară poziția UNPR-iștilor: "Tocmai de aia v-am spus că avem de-a face cu o majoritate volatilă", mai spunea Cioloș.

Sursa realitatea.net

Articole asemanatoare

Scrie un comentariu

trimite