Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Șemineul, un mijloc de climatizare dorit în egală măsură și azi

Șemineul avea o poziționare centrală în casă în majoritatea culturilor ancestrale de pe glob, fiind punctul de interes maxim al acesteia.

Șemineul, un mijloc de climatizare dorit în egală măsură și azi
Comentează 0

Vatra șemineului, locul unde se găsește sufletul casei (focul viu)

Cu o semnificație simbolică puternică, focul era și este perceput ca sacru, este sinonim din cele mai vechi timpuri cu vitalitatea. În mai multe țări africane, vatra este văzută ca un simbol al fertilității feminine, dovadă că uneori placenta este săpată sub semineu după naștere, iar flăcările mai întotdeauna sunt o reprezentare a soarelui, mai precis a razelor sale.

 

Modificări constructive și de rol ale șemineelor de-a lungul istoriei

Cele mai vechi șeminee din Europa erau vetre deschise în mijlocul camerei, iar fumul se ridica printr-o deschidere executată grosier în acoperiș. Tocmai din acest motiv, pentru a mai scăpa de noxele care se răspândeau inerent în locuințe, oamenii din vechime mutau vatra în aer liber în anotimpul călduros.

De mii de ani, spațiul de pregătit mâncarea pentru familie era de fapt în afară (pe vreme bună). Și acum, chiar dacă vorbim de aragaze pe gaz sau chiar electrice, în locuințele rurale bucătăria de vară chiar există și este la loc de cinste. Plus că atracția oamenilor pentru grătare (românii nu fac notă aparte în acest sens, ba din contră, putem spune!) nu se explică decât tot ca o reminiscență a vechilor moduri tradiționale de a frige carnea la foc.

Cu trecerea mileniilor, șemineul a cunoscut modificări substanțiale, dintr-un simplu foc, încercuit cu pietre pentru a nu se extinde, a devenit mai degrabă un element de interior ceva mai închis, cu un focar semineu atent realizat și o boltă cu pronunțat rol decorativ. Mai ales după secolele 16-17 ale erei noastre, frumusețea acestor mijloace de încălzire a început să devină tot mai importantă în casele celor avuți.

Din punct de vedere constructiv, încă din Evul Mediu găsim în țările europene șeminee cu focare atent realizate și coșuri de fum. Mai mult decât atât, s-a renunțat la construcția lor chiar în centrul casei (camerei) și s-a trecut la mutarea lor în colțurile încăperilor, ridicarea lor făcându-se cu mare grijă inclusiv cu privire la peretele de protecție din spate, ce era un soi de prim scut împotriva incendiilor.

În epoca modernă, șemineele și-au pierdut treptat funcția practică de sursă de încălzire și preparare cotidiană a hranei și s-au rezumat mai degrabă la aceea de înfrumusețare a spațiilor unde au fost amplasate.

Arhitecții au putut ca să își dea frâu liber fanteziei și au propus clienților modele de șeminee spectaculoase, așa încât ele și-au menținut rolul de elemente-vedetă.

 

Șemineele actuale pot fi vizualizate tridimensional înainte de a fi construite efectiv

În perioada actuală, în care tehnologiile noi ne-au invadat viața, niciun proprietar de locuință nu mai trebuie să se îngrijoreze că nu va găsi un model de semineu decorativ care să se potrivească foarte bine în interiorul locuinței, să aducă acesteia un plus de personalizare.

Se pot utiliza programele de calculator ce permit  vizualizări în 3D pentru ca un client, alături de proiectant și constructor să analizeze cu atenție forma finală a șemineului ce urmează a fi instalat și modul de integrare al acestui element într-o anumită incintă.

Proiectanții și constructorii de șeminee vor putea oferi astfel și informații corecte despre costurile totale ale construcției respective (șemineu propriu-zis, coș de fum etc.) pentru ca potențialul beneficiar să aprecieze dacă se înhamă la un asemenea demers ce va avea ca efect individualizarea puternică a locuinței respective (statornice sau de vacanță).

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite