Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Şedinţă de îndată la Consiliul Judeţean; vezi ce proiecte au fost pe ordinea de zi

Cererile de finanțare prin PNRR a trei proiect de noi spitale în Arad au fost votate de consilierii județeni, într-o ședință desfășurată de îndată, având în vedere urgența depunerii proiectelor la Guvern. Este vorba despre Construcția de secții de obstetrică și ginecologie, neonatologie, chirurgie pediatrică și pediatrie, Creșterea performanței în tratarea eficientă a bolilor oncologice la nivelul Județului Arad – realizarea unui Compartiment de radioterapie cu energii înalte, Reabilitarea serviciilor spitalicești în domeniul medicinei cardiovasculare la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.

Şedinţă de îndată la Consiliul Judeţean; vezi ce proiecte au fost pe ordinea de zi
Comentează 0

Asta, în condiţiile în care, în luna iulie, județul Arad a fost preselectat cu trei proiecte pentru finanțarea din PNRR sau din alte surse.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, unul dintre cele mai importante obiective ale actualei administrații județene vizează construirea, de la zero, a unui Complex spitalicesc Matern, care să includă secții de obstetrică și ginecologie, neonatologie, chirurgie pediatrică și pediatrie. În ultimii 50 de ani, de la construirea Spitalului Județean, nu a mai fost luată în calcul o investiție atât de mare în sănătatea publică din județ, o clădire care poate ajunge la șapte nivele, care va include toate specialitățile pentru copii. Valoarea proiectului, conform documentației tehnice este de 578 milioane lei inclusiv T.V.A. Practic, finanțarea europeană asigură 95% din cheltuieli. Dacă va fi finanțat, Consiliul Județean Arad va trebui să aloce, din bugetul propriu, suma de 28,9 milioane lei, cu T.V.A. inclus.

Pe lista celor 49 de obiective selectate de Guvern se află și proiectul „Creșterea performanței în tratarea eficientă a bolilor oncologice la nivelul Județului Arad – realizarea unui Compartiment de radioterapie cu energii înalte”, proiect în valoare de 185 milioane  lei inclusiv T.V.A. A fost considerată oportună alocarea de la bugetul propriu al județului a sumei de 9,2 milioane lei T.V.A. inclus, sumă care reprezintă 5% din cheltuieli. Consiliul Județean Arad a construit un spital de Oncologie, el este aproape finalizat ca și construcție, iar realizarea radioterapiei va însemna un plus în tratarea afecțiunilor oncologice, pentru ca pacienții bolnavi de cancer să nu mai plece în alte județe, departe de casă, pentru radioterapie. Este un gest de respect pe care Consiliul Județean Arad îl face față de acești oameni.

Din aceeași componentă de sănătate face parte și proiectul „Reabilitarea serviciilor spitalicești în domeniul medicinei cardiovasculare la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad”, proiect pe care se află și el pe lista celor 49 de obiective, în vederea depunerii în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență - Componenta C12 – Sănătate. Aici s-a discutat despre alocare din buget a sumei de 3.7 milioane lei – T.V.A. inclus, dintr-un total estimat la 75 milioane lei inclusiv T.V.A. Consiliul Județean Arad își propune să realizeze la Arad una dintre cele mai moderne secții de medicină cardiovasculară din vestul României, pentru care deja au fost făcute investiții importante, prin cumpărarea unui angiograf sau al unui ecograf tridimensional. A fost preluat Laboratorul de Cardiologie Intervențională din mediul privat și adus în cadrul Spitalului Județean asigurându-se aici gratuit intervenții pentru care, înainte, pacienții arădeni plăteau peste 10.000 de lei.

Pentru toate aceste proiecte, termenul limită pentru  depunerea cererilor de finanțare este data de 9 decembrie 2022. „Pentru accesarea fondurilor din PNRR, vom depune trei proiecte, pentru că sunt încrezător și își doresc ca toate cele trei să primească finanțare. Vom vedea, însă cum vor decurge lucrurile, pentru că  Ministerul Sănătății a anunțat că vor fi finanțate pentru modernizare 25 de spitale, fondurile totale fiind de 1,2 miliarde de lei, spitale care vor trebui să fie finalizate până în anul 2026. Având în vedere termenul scurt, ne așteptăm să fie luate în calcul mai ales proiecte mai mici, care pot fi gestionate mai bine în acest interval”, a declarat Iustin Cionca, președintele CJA.  

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite