Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Secretarul general al ONU pune punctul pe i: „Trebuie să cerem socoteală companiilor producătoare de combustibili fosili”

Secretarul general al ONU, António Guterres, i-a acuzat pe giganții din energie că „se bucură de sute de miliarde de dolari în subvenții și profituri excepționale, în timp ce bugetele gospodăriilor se reduc și planeta arde".

Secretarul general al ONU pune punctul pe i: „Trebuie să cerem socoteală companiilor producătoare de combustibili fosili”
Comentează 0

Economiile bogate ar trebui să aplice noi impozite excepționale companiilor de petrol și gaze naturale pentru a ajuta țările afectate de schimbările climatice și populația care se confruntă cu facturile tot mai mari la energie și alimente, a declarat marți secretarul general al ONU, António Guterres.

Șeful ONU i-a acuzat pe giganții din domeniul energiei că „se bucură de sute de miliarde de dolari în subvenții și profituri excepționale, în timp ce bugetele gospodăriilor se reduc și planeta arde", transmite CNN.

Guterres a avertizat că se anunță "o iarnă a nemulțumirilor globale”, cu inegalități care „explodează" și o criză a costului vieții care „face ravagii". „Trebuie să cerem socoteală companiilor producătoare de combustibili fosili și celor care le permit", a adăugat el: „include băncile, fondurile de capital privat, managerii de active și alte instituții financiare care continuă să investească și să subscrie la poluarea cu carbon".

Comentariile lui Guterres, făcute la Adunarea Generală a ONU de la New York, vin în urma unei propuneri a Uniunii Europene de a introduce o taxă pe profituri excepționale pentru companiile de petrol, gaze și cărbune, multe dintre acestea raportând profituri record, în condițiile în care războiul din Ucraina și criza de energie au dus la creșterea prețurilor.

Sursa foto: agora.md

Intraţi AICI pentru detalii.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite