Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Se scumpesc carburanții, sunt așteptate efecte în lanț

Prețurile carburanților au început să crească rapid, după ce cotațiile internaționale ale barilului de petrol au atins maximul ultimului an. În România, prețurile la pompă s-au majorat, de la începutul anului, atât ca urmare a contextului internațional, cât și a majorării accizei, potrivit Realitatea Plus.  

Se scumpesc carburanții, sunt așteptate efecte în lanț
Comentează 0

De la începutul anului, atât prețul benzinei, cât și al motorinei, au depășit 5 lei/litru, după ce timp de aproape un an, pe fondul pandemiei și a crizei de consum, au staționat la nivelul de acum zece ani. 

Scumpirea consemnată de la începutul lui 2021 a ajuns chiar și la 10% față de nivelul de la finalul anului trecut. Chiar de la 1 ianuarie, ca urmare a modificării accizelor, carburanții s-au scumpit cu circa 6 bani pe litru. 

Și scumpirea internațională a barilul de petrol Brent, reprezentativ pentru piața europeană, are un efect direct asupra prețurilor. Luni, 8 martie, prețul barilului a trecut de 70 de dolari, prima dată de la izbucnirea pandemiei cât a fost atins din nou acest prag. Pentru comparație, de la începutul anului petrolul s-a scumpit cu aproape 20 de dolari/baril.

Sursa: realitatea.net

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite