Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Şcolile s-au redeschis luni. Ce se va întâmpla când se întorc elevii la şcoală

Şcolile s-au redeschis luni, iar copiii au fost controlaţi la intrare pentru a se vedea cine e suspect de gripă şi cine nu. Nu mai puțin de 39 de persoane au murit din cauza gripei, iar ministrul Sănătății a anunțat că marți se va lua o decizie în cazul declarării epidemiei. Sunt anunțate, însă, controale drastice în şcoli.

Şcolile s-au redeschis luni. Ce se va întâmpla când se întorc elevii la şcoală
Comentează 0

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat că luni, dar și în următoarele zile, elevii vor merge la școală. 

”Se duc la şcoală pentru că săptămâna care începe mâine este ultima săptămână din semestru. Ca urmare, se încheie situaţiile şcolare şi noi nu putem să bulversăm încheierea semestrului. Invit pe toţi colegii profesori, invit pe părinţi şi pe copii să se pregătească pentru ziua de mâine. Este zi de şcoală şi va fi toată săptămâna”, a declarat, duminică, Ecaterina Andronescu.  

De asemenea, ea a declarat că ”triajul în fiecare dimineaţă este foarte serios făcut în fiecare şcoală”. În plus, ministrul îi sfătuieşte pe părinţi să ducă copiii la medic, dacă există suspiciuni de boală.

Triajul epidemiologic se face, de regulă, la întoarcerea copiilor din vacanțe. De data acesta, triajul va avea loc la intrarea copiilor în ultima săptămână de școală, înaintea vacanței intersemestriale. Dacă, de regulă, acest triaj trebuia făcut în prima zi de școală, acum el are caracter continuu, fiind oligatoriu zi de zi.

Școlile trebuie să identifice mai ales cazurile în care copiii de școală sau de grădiniță prezintă ”simptomatologie de boală, în special respiratorie. Iar aici ministerul Educației trece în revistă simptomele care ar trebui semnalate: febră, tuse, strănut, stare fizică alterată. Fiecare caz identificat va fi raportat zilnic la Inspectorat.

De la inspectorat, tot în fiecare zi, va fi trimisă lista cazurilor din fiecare școală, pe tot județul, către Direcțiile județene de Sănătate Publică. Potrivit documentului citat, DSP-urile ar trebui să acorde inspectoratelor tot sprijinul necesar instituirii măsurilor de prevenire măsurilor și limitare a îmbolnăvirilor.

Şcolile din toată ţara au fost închise vineri, din cauza gripei, decizia aparţinând ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei.

Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 39, fiind confirmate peste cinci mii de cazuri de îmbolnăvire până la ultima raportare.

Dacă, într-o sală de clasă, trei copii sunt diagnosticaţi cu gripă, trei zile la rând sau 20% din întreaga unitate şcolară absentează, atunci cursurile pot fi suspendate, la cererea directorului şcolii. 

Sursa 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite