Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

”Scoate ochii privighetorii/ și va cânta tot timpul/ crezând că e noapte”

”Scoate ochii privighetorii/ și va cânta tot timpul/ crezând că e noapte”
Comentează 1

Cred că sub reverberația acestor versuri ale poetului Lucian Blaga s-ar așeza cel mai bine seara de marți, 23 octombrie, când, la IBIS Style Hotel, s-a desfășurat evenimentul caritabil ‘’Cina, dialog  în întuneric’’, organizat pentru a V-a oară consecutiv de către Lions Club  „Arad 2007“  întru ajutorarea nevăzătorilor.

Apropo, știați că jumătate din resursele creierului nostru sunt alocate pentru a procesa ceea ce, la final, noi numim VEDERE? Vedere, care nu este altceva decât ”traducerea” în imagini a unor (anumite) lungimi de undă, din realitatea care ne (in)undă din toate părțile. Iar aceste imagini, pentru ca noi, beneficiarii, să ne simțim fericiți (sau, cel puțin, binedispuși) în lumea noastră, creierul le face și mai intense, trișează, oarecum, amplificîndu-le psihedelic în cel mai fabulos fotoshop scornit vreodată de mama - natură, sau de Creator, dacă vă convine mai mult.

Ei bine, pe lângă faptul că sunt lipsiți de vedere, nevăzătorii mai sunt văduviți și de aceste ”trucuri ale minții”, prin care viața noastră poate deveni (după caz) de la suportabilă la fericită.

Pornind de la aceste realități Lions Club  „Arad 2007“ a conceput seara de marți astfel încât și noi să empatizăm (cât de cât) cu nevăzătorii:       

         ”Participanţii, în condiţii de întuneric deplin, se vor adapta într-un spaţiu care va simula cotidianul, vor lua cina, identificând componentele meniului şi ascultând muzică, experimentând, astfel, pentru câteva ore, cum este să fii lipsit de simţul văzului.

          Experienţa trăită ne va ajuta să înţelegem, într-o mai mare măsură, provocările cărora trebuie să le facă faţă persoanele cu deficienţe de vedere, pentru că cei din „lumea privită” nu iau în considerare modul în care lumea este experimentată de semenii lor. De aceea, ne bucurăm să vă fim gazde, să vă dăm posibilitatea de a experimenta ........Şi, de a ajuta!

          Anii trecuţi, din fondurile strânse la eveniment au fost achiziţionate materiale asistive pentru Asociaţia  Nevăzătorilor din Arad, precum bastoane albe, imprimantă Braille, tipărirea  manualului de muzică, în Braille, pentru şcolile cu specific, din întreaga ţară. În anul acesta, ne-am propus să facem ceva pentru suflet: să ajutăm Asociaţia Nevăzătorilor, din Arad, să organizeze Festivalul de muzică uşoară şi folk Vasile Snacoveanu, oferindu-le posibilitatea  de trăire socială şi culturală, urmându-şi visele.....

                   Până la urmă despre aceasta este vorba....Să ne urmăm visele!”

 

Vasile de Zărand

 

Galerie foto (104)


Scrie un comentariu

trimite