Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Săvârșin - o comună mereu fruntașă la investiții (FOTO şi VIDEO)

Săvârșinul este una dintre cele mai frumoase comune de pe Valea Mureșului, fiind un reper atât pentru frumusețea locurilor, dar totodată un reper din punct de vedere cultural și al tradițiilor locale. Sărbătorile de Iarnă au aici un farmec aparte datorită acelor frumoase obiceiuri a colindatului cu dubele. Dar în același timp comuna Săvârșin are un farmec al ei prin poziția geografică de aceea uriunde veți merge, fie că urcați pe firul Văii Troașului sau pe partea opusă peste Mureș spre Căprioara veți întîlni mereu verdele pădurilor.

Săvârșin - o comună mereu fruntașă la investiții (FOTO şi VIDEO)
Comentează 0

Din punct de vedere administrativ, comuna este una destul de mare și grea cu satele ei aparținătoare Toc, Temeșești, Troaș, Cuiaș, Căprioara, Pârnești, Valea Mare și Hălăliș, un sătuț mic de vreo 75-80 de case care de curând a primit o nouă înfățișare. Și fiincă tot vorbeam de administrație, putem spune că primarul Ioan Vodicean face eforturi extraordinare pentru a moderniza întreaga comună, având în vedere fiecare sat în parte cu nevoiele lui.

Un adevărat şantier

De curând s-a finalizat căminul cultural de la Toc, s-au asfaltat străzi în toate localitățile comunei, iar la Hălăliș a fost un adevărat șantier, dar a meritat, pentru că oamenii de acolo, acum pot spune că trăiesc civilizat față de trecut. S-a regularizat valea ce curge liniștit prin sat dar în aceleși timp s-a asfaltat drumul, s-au construit podețe și poduri, s-au construit accesele la gospodării și tot ceea ce este necesar, dar în aceleși timp sa finalizat și căminul cultural.

Astăzi Hălălișul poate fi considerat un sat de vacanță așezat pe Valea ce-i poartă numele, cu păduri de o parte și cealaltă a satului. Numai cine nu a cunosut satul în trecut nu poate să-și dea seama de diferență. Dacă ne uităm prin Săvârșin și acolo se văd multe schimbări și modernizări la tot pasul, pentru că atât primarul, cât și întregul aparat administrativ fac tot posibilul să atragă cât mai multe fonduri externe pentru modernizarea comunei.

În urmă cu două zile chiar dacă a plouat destul de intens, am reușit să stăm de vorbă cu primarul Ioan Vodicean și totodată să ieșim împreună pentru a vizita obiectivele din comună care sunt în lucru. „Anul trecut, având în vedere condițiile și restricțiile impuse de pandemie putem spune că în ceea ce priveşte investițiile, nu am simțit efectul pandemiei. Lucrările au decurs după programul stabilit inițial, suntem în grafic cu majoritatea lucrărilor de investiții, unele dintre ele fiind în derulare, iar altele dintre acestea aflându-se în perioada de convocare a comisiilor de recepție la terminarea lucrărilor. Mă refer la finalizarea lucrărilor la Căminul Cultural Toc și modernizarea infrastructurii de interes local. Zilele acestea așteptăm să se îndrepte vremea, mai ales fără temperaturi negative noaptea, ca să putem turna centrurile structurii de rezisnteță a acoperișului Liceului Tehnologic Regele Mihai din Săvârșin. Acum se lucrează și la amenajarea unor șanțuri cu capace carosabile în zonele cu străzi înguste și unde spațiul nu permitea desfășurarea în bune condiții a traficului. Vrem să folosim fiecare metru de spațiu pentru a se putea circula în siguranță pe acele străzi. Totodată se lucrează la reabilitarea căminului cultural din Temeșești, fiind de altfel ultimul cămin din întreaga zestre a căminelor culturale din comună. Odată finalizat, putem spune că avem toate căminele culturale puse la punct. La Hălăliș am finalizat și acolo lucrările și se poate circula în condiții optime, dar a fost o investiție grea cu lucrări de anvergură, dar ne-a ajutat Dumnezeu să schimbăm în bine și acea localitate.

Am reușit să achiziționăm și o camionetă basculantă Renault, pentru lucrările edilitare din comună, care s-a dovedit extrem de eficientă. La Pârnești se lucrează acum la repararea asfaltului în zonele unde s-a deteriorat, astfel încât să se oată circula în condiții optime de siguranță. Dacă vreți să vorbim de proiectele noi pe care dorim să le implementăm, aș vrea să vă spun atât dumneavoastră, cât mai ales cetățenilor noștri, că avem pregătite o serie de proiecte de investiții prin noile programe de investiții.

Pe fondul de mediu am depus deja două proiecte, fiind vorba de reabilitare Școala Primară Săvârșin și reabilitarea sediului Consiliului Local. Sunt proiecte care vor moderniza condițiile din școala primară, pentru ca cei mici să poată să-și desfășoare activitățile școlare în cele mai bune condiții cât și condițiile de lucru ale angajaților din primărie.

Pe programul Anghel Saligny avem în vedere trei proiecte: amenajare urbanistică a centrului localității Săvârșin;  extindere rețea canalizare în localitățile Săvârșin și Toc; asfaltare străzi în toată comuna Săvârșin, vorbind de acele străzi care au rămas neasfaltate.

Pe P.N.R.R. este amenajarea unui sediu administrativ în localul fostei grădinițe și realizarea a două stații pentru încărcare, pentru mașini electrice și achiziția unui microbuz electric pentru transport local în cadrul comunei.

Practic vrem să ușurăm deplasarea localnicilor comunei și mai ales a celor în vârstă spre sediul comunei, având în vedere că distanțele dintre unele localități, cum este Troașul de exemplu, sunt destul de mari. De asemenea, se intenționează deschiderea unui centru de permanență medicală în localitatea Săvârșin, având în vedere faptul că cel mai apropiat centru este la Lipova la o distanță de cca 40 km, iar populația comunei este îmbătrânită și specificul bolilor cronice ar impune acest lucru.

Este un obiectiv extrem de important pentru sănătatea noastră a tuturor, cât și a celor aflați în tranzit. Intenționăm ca, în colaborare cu Familia Regală să amenajăm câteva spații de comerț ambulant, gen căsuțe din lemn amplasate în imediata vecinătate a intrării pe Domeniul Regal Săvârșin, dând astfel posibilitate producătorilor locali să-și valorifice produsele, beneficiind astfel și comunitatea locală de afluxul mare de turiști din perioada sezonului estival care vizitează Castelul Regal și nu numai.

Desigur că vor mai fi și alte proiecte de investiții, pe care dorim să le implementăm, de aceea căutăm mereu și mereu surse de finanțare. Ne dorim pentru comuna noastră să atragem un investitor care să creeze locuri de muncă, acest lucru fiind primordial nu numai pentru comuna Săvârșin, ci practic pentru întreaga zonă din jur. Din punct de vedere cultural, sperăm ca în acest an să reintrăm în normalitate, având în vedere ridicarea restricțiilor impuse de pandemie. Totodată, sperăm ca în acest an să putem organiza evenimentele culturale tradiționale care fac parte din viața comunității noastre”, a declarat primarul Ioan Vodicean.

 

Galerie foto (140)

Articole asemanatoare