Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sărbătoarea dansului românesc în Ungaria, la Micherechi și Aletea 

În ziua de 16 februarie, comunitățile românești din comuna Micherechi (Mehkerek) și orașul Aletea (Elek), din județul Bekes, au îmbrăcat haine de sărbătoare, prin organizarea unor obiceiuri care se pierd în negura timpurilor: balurile românești, specifice perioadei pre-pascale. La aceste manifestări a participat și consulul general român de la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni.

Sărbătoarea dansului românesc în Ungaria, la Micherechi și Aletea 
Comentează 1

Peste 300 de persoane au participat la o amplă manifestare prilejuită de aniversarea a 71 de ani de la înfiinţarea Ansamblului de dans popular românesc la Micherechi (Mehkerek), din judeţul Bekes. Manifestarea a fost organizată la Casă de Cultură "Gheorghe Dulău" din Micherechi, comună majoritar românească. Inițiatorii acestei manifestări au fost membri Asociației pentru Tradițiile și Cultură din Micherechi, cu sprijinul Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria şi al mai multor instituţii și sponsori locali.

Au participat la eveniment Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Bertold Netea, viceprimarul localității Micherechi, Mariana Negreu Vetro, directorul Centrului de Documentare şi Informare al AŢRU, Gheorghe Cozma, şef de oficiu al AŢRU, Corina Sebestyen, jurnalist la "Cronică", Tiberiu Boca, jurnalist, membru al prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria UCRU, etnici români din Micherechi, Gyula, Bătania, Chitighaz şi mulţi dansatori şi iubitori de folclor din diferite zone ale Ungariei. Evenimentul cultural a oferit publicului prezent un regal de dansuri tradiţionale, oferit de către echipe de dans popular din Ungaria, de la Gyula, Chitighaz (Ketegyhaza) și din alte localități. Punctul culminant al manifestării l-a constituit recitalul de dansuri românești de la Micherechi, oferit de către cei sărbătoriţi, Ansamblul "Gheorghe Nistor". Acest ansamblu a evoluat și a fost premiat la zeci de manifestări culturale din Ungaria, România și din alte țări.

În aceeași zi, s-a desfăşurat  tradiţionalul „Bal  românesc" din oraşul Aletea (Elek), organizat de către Autoguvernarea Română din localitate. Evenimentul a fost deschis de către Gheorghe Bagy, preşedintele Autoguvernării, după care a urmat un program cultural, susţinut de „Echipa de Păstrare a Tradiţiilor din Aletea". Muzica a fost asigurată de către un ansamblu folcloric din comuna Macea (România).  La eveniment au participat peste 300 de persoane din Ungaria şi România. Au participat Laszlo Pluhar, primarul oraşului Aletea,  reprezentanți ai Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), ș.a.

Primarul Laszlo Pluhar a spus public că tradiția balului românesc din Aletea are o vechime neîntreruptă de peste 200 de ani. Este un eveniment de referință în viață orașului, dansurile românești din Aletea find de asemenea, renumite în Ungaria și România.

Galerie foto (13)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite