Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Salariul minim 2019. Ce condiţii trebuie să îndeplineşti pentru un minim brut de 2.350 de lei

Salariu minim brut 2019. Ordonanța de urgență prin care a fost adoptat salariul minim garantat în plată valabil începând cu 1 ianuarie 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial.

Salariul minim 2019. Ce condiţii trebuie să îndeplineşti pentru un minim brut de 2.350 de lei
Comentează 0

Salariul diferențiat vizează două situații - Un salariu minim brut 2.080 lei pentru persoanele ce nu au studii superioare și un minim brut de 2.350 lei pentru cei care au studii superioare. Totuși, nu toți cei care au studii superioare vor primi salariul minim brut de 2.350. Iată de ce și ce condiții trebuie să îndeplinești dacă această categorie te vizează.

Proiectul de majorare a salariului minim brut diferențiat a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial. Astfel că, de la 1 ianuarie 2019, actul normativ reglementează salariul minim brut corespunzător unei luni de muncă cu program normal, în medie de 167,333 ore, iar salariul se stabilește diferențiat, astfel:

a) Suma de 2.080 de lei pentru o persoană cu studii medii.
b) Sumă de 2.350 lei pentru persoanele încadrate în funcții ce impun nivel de studii superioare, iar aceste persoane înregistrează o vechime în câmpul muncii în domeniul respectiv de minim 1 an.

La a doua categorie există însă mențiuni, deoarece nu toți cei care au studii superioare se vor încadra în această lege.

Astfel că, dacă o persoană a absolvit o facultate și are o vechime în câmpul muncii mai mare de 1 an, nu beneficiază în mod automat de un salariu minim brut de 2.350 lei, dacă este încadrată în altă activitate decât domeniul în care a absolvit studiile superioare.

Ca și exemplu, o persoană este inginer, a absolvit Facultatea de Construcții și efectuează activitate de marketing-clienți, într-un departament de ofertare. Aici, nu este impus salariul minim majorat.

Cu alte cuvinte, funcția prestată trebuie să impună obligația de a avea studii superioare. O altă mențiune este că salariul minim majorat la 2.350 lei se aplică doar la cei cu funcție și studii superioare conforme, dar care au și cel puțin un an vechime.

Salariu minim brut 2019. Majorarea salariului minim are efect și asupra celor care muncesc cu ziua. Astfel, după majorarea recent adoptată de Guvern a salariului minim, începând cu 1 ianuarie 2019, lucrătorii cu ziua vor beneficia de un tarif mai mare, față de cel actual.

Sursa 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite