Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

S-a redeschis Muzeul de Artă Arad

S-a redeschis Muzeul de Artă Arad
Comentează 0

Muzeul de Artă Arad s-a redeschis în data de 10 mai 2023, cu spațiul expozițional renovat și modernizat prin inserturi cu tehnologie digitală (realitate augmentată, tablouri interactive, sală imersivă, mese interactive). A fost inaugurată Galeria de Artă Românească și au fost vernisate două expoziții temporare: Nașterea Luminii. Onisim Colta și Irina Dragomir. Roșu, galben și albastru – prima expoziție Art Safari în Arad.

Evenimentul a avut loc, începând cu ora 18.00, în prezența reprezentanților Consiliului Județean Arad, a președintelui Uniunii Artiștilor Plastici din România, Petru Lucaci, a CEO Art Safari, doamna Ioana Ciocan și, desigur, a reprezentanților Complexului Muzeal Arad.

„Demonstrăm astfel că alături de investițiile majore în infrastructura rutieră și cea medicală, Consiliul Județean Arad s-a concentrat în ultimii ani și pe infrastructura culturală. Și nu mă tem să afirm că rezultatele sunt spectaculoase!

În anul 2022 am reexpus tripticul monumental al lui Feszty, după 70 de ani, timp în care a fost ascuns de privirile arădenilor.

Am readus la starea inițială sala care, în 1913, atunci când s-a deschis Palatul Cultural, a fost pregătită special pentru expunerea acestui triptic. Am cumpărat un palat în centrul Aradului pentru diversificarea activității muzeului. Am modernizat Muzeul Eugen Popa de la Săvârșin, iar astăzi am venit în fața dumneavoastră cu un alt proiect major, care scutură praful de pe această instituție emblematică arădeană.

Îi mulțumesc vicepreședintelui Consiliului Județean Arad, domnul Ionel Bulbuc, pentru că a pus în mișcare acest mecanism al schimbării în bine al instituțiilor noastre de cultură. Și aș putea vorbi aici și despre Bibliotecă, unde spațiile s-au înnoit și  unde lucrăm acum la o zonă de creație foarte modernă, în parteneriat cu societatea civilă.

Mulțumesc și conducerii Complexului Muzeal Arad, domnilor Sorin Bulboacă și Bogdan Blaga, angajaților și colaboratorilor muzeului, care contribuie cu experiența, cunoștințele și energia lor la lucrările substanțiale realizate cu sprijinul Consiliului Județean Arad.

În concluzie, așa cum am promis, am schimbat ritmul și în managementul cultural arădean. Iar această schimbare în bine își arată rezultatele într-un mod vizibil în anul în care Aradul găzduiește evenimente din calendarul Capitalei Europene a Culturii, într-un parteneriat cu Timișoara vecină, pe care am susținut-o în finala acelei competiții”, a declarat Iustin Cionca, președintele CJA.

„Viața unei comunități este definită nu doar prin legăturile sociale, economice, religioase sau educaționale, ci mai ales prin cultură, iar cultura are variate forme de exprimare!

Prin redeschiderea Muzeului de artă din Arad dorim să oferim arădenilor o nouă abordare a frumosului: Galeria de Artă Românească, cu lucrări din colecțiile Complexului Muzeal Arad. Spațiile expoziționale au parcurs un amplu proces de modernizare, una din cele mai semnificative investiții ale Consiliului Județean în infrastructura culturală a județului Arad.

Avem vernisajul a două expoziții temporare: Nașterea Luminii. Onisim Colta, cât și Irina Dragomir. Roșu, galben și albastru – prima expoziție Art Safari în Arad.

Introducem noi tehnologii – tablouri interactive, experiență imersivă, mese interactive pentru copii, realitate augmentată în care arta se îmbină cu tehnologia”, a declarat Ionel Bulbuc, vicepreședintele CJ Arad.

 

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite
Inchide