Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ruşii sunt duşi rău cu capul: Maria Zaharova acuză România de ocuparea Basarabiei şi susţine că limba română ar trebui să se numească... moldovenească

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, acuză România de ocuparea Basarabiei până în 1940, după ce a fost înfuriată de mesajul Ministerului Român de Externe care a lăudat înlocuirea de către Republica Moldova a limbii moldovenești cu limba română în toate legile ca „restabilind adevărul științific”. „Ar trebui să urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească și nu viceversa”, a subliniat ea, potrivit Deschide.md, scrie hotnews.ro.

Ruşii sunt duşi rău cu capul: Maria Zaharova acuză România de ocuparea Basarabiei şi susţine că limba română ar trebui să se numească... moldovenească
Comentează 0

„Renunțând la limba moldovenească, actualul regim de la Chișinău abordează întrebarea: a cui este acum Basarabia (care până la 1940 a fost ocupată de România) și cui aparțin pământurile de la Nistru (care până la 1940 intrau în componența Ucrainei)? Acum limba moldovenească într-un mod paradoxal, oficial, s-a păstrat doar în Transnistria. Dacă se dorește transcrierea limbii, atunci ar trebui să urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească și nu viceversa”, a scris pe Telegram Zaharova care a ținut să facă referire și la niște „adevăruri istorice”, spunând că „limba moldovenească este limba străveche a moldovenilor, amintită în lucrările secolului al XVII-lea”, iar „limba română însăși a luat contur abia la sfârșitul secolului al XVIII-lea”.

Intraţi AICI pentru detalii.

Ceea ce nu spune însă Zaharova şi stăpânii ei de la Moscova este că Basarabia a fost este şi va fi un pământ românesc, care a fost furat de-a lungul timpului de Imperiu Rus şi de URSS.


Scrie un comentariu

trimite