Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

România se pregătește de starea de alertă; ce măsuri a anunțat premierul Ludovic Orban

Prim-ministrul Ludovic Orban a făcut, luni, la ora 20.00, o declarație de presă în care a anunțat cele mai noi măsuri luate de Guvern în apropierea stării de alertă. Orban a menționat că, luni, s-au împlinit șase luni de mandat al Guvernului pe care îl conduce și a făcut un bilanț în acest sens, scrie realitatea.net.

România se pregătește de starea de alertă; ce măsuri a anunțat premierul Ludovic Orban
Comentează 0

„Este perioada în care virusul generează simptome și putem să verificăm în ce măsură afectează ridicarea restricțiilor. Orice ridicare de restricții va fi însoțită de un set de reguli. Vom impune un set de reguli în ceea ce privește și transportul public și activitatea care se desfășoară în birouri. De asemenea, vom stabili reguli care au un singur rost, să reducă riscul de răspândire a virusului. O atenție deosebită am acordat-o economiei. Obiectivul nostru a fost să afectăm cât mai puțin economia. Orice activitate economică pentru care riscul de răspândire nu era mare, am permis desfășurarea ei. Nu s-a închis niciunul dintre șantiere, fie că era vorba de investiții în infrastructura energetică, sau derulate prin CNI sau PNDL, sau alte investiții. Am permis toate activitățile economice necesare pentru economie și a căror restricții ar fi putut afecta economia foarte grav. Ne-am uitat inclusiv pe încasările bugetelor, scăderile sunt mai mici decât previziunile care au fost făcute.

Printre principalele măsuri economice pe care le-am luat este IMM Invest, de garantare și subvenționare a dobânzilor, credite pentru asigurarea capitalului de lucru și credite pentru investiții. Numărul companiilor care au aplicat a depășit 50.000. Sigur nu vor primi toate, pentru că deciziile vor fi luate de băncile pentru care optează.

Șomajul tehnic: Pentru ca angajații companiilor care urmau să întrerupă activitatea total sau parțial să poată rămână alături de companie. Era foarte important pentru că existau echipe și ar fi fost foarte greu să își reia activitatea angajând alte persoane.

Pentru prima perioadă a șomajului tehnic am avut în plată peste 570.000 de angajați. De asemenea, am avut o formă de acordare de indemnizații de 75% către profesioniștii Codului Civil, către cluburile sportive, care nu au mai putut să funcționeze. Am avut aproape 60.000 de beneficiari. O altă măsură a fost suspendarea plății ratelor la credite pe o perioadă de până la 9 luni, în 31 decembrie. Adresabilitatea acestei măsuri a fost cea mai largă. Aproape 40.000 de persoane și firme au beneficiat până acum de această decizie, a suspendării ratelor. Am ridicat presiunea în privința taxelor și impozitelor locale prorogând termenul la care pot fi plătite până la 30 iunie. Am dispus amânarea la plată pentru servicii de utilități și chirii pentru anumite persoane fizice și juridice. Am scutit de plata impozitelor speciale care se plăteau pe numărul de locuri de cazare sau suprafețe pe perioada stării de urgență și intenționăm să lungim această măsură până la redeschiderea activității în Horeca. Am ridicat presiunea care era pusă pe companii și persoanele fizice pentru creanțe bugetare. Am amânat termenul pentru depunerea solicitărilor pentru creanțe până la 30 octombrie.

În domeniul social, pe lângă măsurile de susținere a angajaților, am prelungit plata șomajului persoanelor cărora le expira acest drept cel puțin până la finalul perioadei de urgență. Am reglementat măsura unor beneficii de asistență socială. Suntem într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le putem accesa în perioada viitoare. Aceste resurse provin din buget, din fonduri europene pe care le avem la dispoziție, provin din credite care pot fi luate din sistemul financiar bancar din România, de pe piața internațională. Intenționăm să lărgim instrumentul emiterii de obligațiuni și să oferim posibilitatea cetățenilor care au posibilitatea de a economisi. Să implicăm cetățeanul într-un program ”Români pentru români”. Avem posibilitatea de a apela la credite și de a implica Fondul European de Investiții în susținerea unor proiecte. De asemenea, urmărim un program amplu de investiții de stat.

60 de companii au obținut autorizarea să producă combinezoane și în jur de 100 de companii care pot produce biocide, companii care sunt foarte aproape de a satisface cererea internă. Putem profita de o conjunctură internațională economică în care România poate profita de relocarea unor companii. Pregătim câteva măsuri după modelul IMM Invest și pentru companiile mari.

Pregătim o schemă de ajutor de stat de garantare a creditului de ajutor care deja funcționează în Germania și alte state. În structura creditelor companiilor, creditele de consum sunt foarte importante. Peste 60% din creditele companiilor sunt credite de consum. Dacă o companie intră în credite și nu face față plăților riscă să afecteze companii sănătoase în lanț, să intrăm într-un blocaj. Această schemă de ajutor de stat care deja există pe masa Comisiei Europene pentru aprobare este o schemă de garantare și asumare pentru asigurarea creditelor comerciale care, cu siguranță va permite reducerea blocajelor și afectarea companiilor în lanț dacă una dintre ele are probleme cu plățile. De asemenea, încercăm să mobilizăm din fonduri europene o sumă mare pentru firme mici și mijlocii, pentru credite destinate investițiilor. Încercăm să relocăm fonduri din zonele unde nu putem cheltui bani pentru a direcționa banii în aceste investiții. Nu în ultimul rând, ne gândim la construcția unui fond de investiții.

În ceea ce privește susținerea angajaților, vom genera mai multe tipuri de măsuri active pentru companiile care își vor reporni activitatea. Vom trece de pe măsura șomajului tehnic, la o măsură activă. Pentru orice persoană care revine în activitate vom participa la susținerea plății salariului, cu un procent între 35% și 45% din salariul brut. Vom sprijini companiile și să angajeze oamenii care astăzi nu au loc de muncă, cu măsuri active care vor varia și în funcție de alte criterii. Spre exemplu, persoanele de peste 50 de ani sunt mai greu angajate și de aceea vom mări alocarea măsurii active pentru astfel de persoane. De asemenea, vom sprijini și angajarea tinerilor. Vom încerca să generăm un program de adaptare la piața muncii printr-un program de calificare și recalificare, dar printr-un program diferit de aplicare. Vom încerca să facem un parteneriat cu compania care vrea să angajeze și care să facă acele traininguri. Și vom obliga persoanele respective să rămână angajate cel puțin doi ani”, a declarat printre altele premierul Ludovic Orban.

Intrați aici pentru detalii: https://www.realitatea.net/stiri/actual/premierul-ludovic-orban-declaratiile-momentului-ora-2000-noi-masuri-in-apropierea-starii-de-alerta_5eb022eeb99379600b2e2edc

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite