Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Redeschiderea Pinacotecii Muzeului Arad având ca punct principal expunerea Tripticului Feszty

 Redeschiderea Pinacotecii Muzeului Arad având ca punct principal expunerea Tripticului Feszty
Comentează 0

În prezența domnului Hunor Kelemen, viceprim-ministru al României, la Arad, a fost redeschisă publicului Pinacoteca Muzeului, în care este expus Tripticului Feszty.   Evenimentul a avut loc în contextul acțiunilor organizate de Consiliul Județean Arad pentru aniversarea a 30 de ani de activitate.

„Mi-am respectat promisiunea față de arădeni! Am reușit restaurarea uneia dintre cele mai importante opere de artă din patrimoniul Complexului Muzeal al Județului Arad, tripticul monumental realizat la Florența de artistul Feszty Arpad. Sunt convins că va fi un punct de atracție important pentru Aradul cultural, dar și turistic, un reper istoric, dar și expozițional”, a subliniat Iustin Cionca, președintele CJA.

            „Bucuria noastră este cu atât mai mare cu cât, odată cu expunerea acestui tablou, redeschidem și sala care în 1913, la inaugurarea Palatului Cultural, a fost proiectată special pentru această capodoperă. Și pentru că Muzeul din Arad are și alte opere de artă de valoare, ne-am implicat în restaurarea și repunerea lor într-o expoziție permanentă. Mă refer aici în primul rând la tabloul lui Liezen Mayer, în care, în anii `70, autoritățile comuniste au învelit tripticul lui Feszty, astfel încât nici el nu a mai fost văzut de public de jumătate de secol.

             Ca președinte al CJA, mă bucur că această echipă, care astăzi sărbătorește 30 de ani de la înființarea Consiliului Județean, și-a putut aduce contribuția la o realizare culturală istorică. Consider că sarcina unei administrații este asigurarea dezvoltării instituțiilor pe care le coordonează și punerea în valoare a patrimoniului comunității pentru care muncește. De aceea, faptul că astăzi redeschidem pinacoteca Muzeului și creăm un nou obiectiv major al Aradului cultural și turistic, ne dă satisfacție. Am încredere că Muzeul va reuși să promoveze acest obiectiv deosebit și dincolo de granițele Aradului și dincolo de granițele României, să îl includă în destinațiile de sfârșit de săptămână ale pasionaților de artă și de cultură din euroregiunea noastră. În final, le mulțumesc colegilor de la Muzeu, colegilor din administrație, celor din societatea civilă care au lucrat la acest proiect, în mod special asociațiilor Kolcsey și Arad Capitală Europeană a Culturii, care în anul 2015 și-au unit eforturile pentru ca acest vis frumos să devină realitate. Vă doresc să vă bucurați de pinacoteca muzeului și de toate celelalte elemente de atracție ale Aradului, un județ ofertant din toate punctele de vedere și pentru români, dar și pentru străini. Mulțumesc domnului viceprim-ministru pentru prezența la Arad, așa cum îi mulțumesc și strănepotului artistului Feszty Árpád pentru că este astăzi alături de noi în această sărbătoare a Aradului”, a mai precizat Iustin Cionca .

            Tabloul realizat de pictorul maghiar Feszty Árpád, aflat în colecția de artă de muzeului arădean, nu a mai fost văzut din anii ‘50, când a fost inițial acoperit, iar în 1977 a fost rulat pe un tambur și  retras în depozitul muzeului. A fost pictat la Florența, apoi expus în anul 1902, la Budapesta. Lucrarea a ajuns la Arad în anul 1913 și a fost expus la inaugurarea Palatului Cultural.

            „O lucrare foarte importantă nu numai pentru comunitatea maghiară, ci pentru întreaga comunitate internațională. Aradul parcă a fost orașul unde operele de artă, după ce au fost expuse, au devenit prizonierele anumitor vremuri și regimuri, așa cum s-a întâmplat cu Statuia Libertății, dar și cu această operă de artă. După foarte mulți ani, cu ajutorul Consiliului Județean și trebuie să aduc mulțumiri domnului președinte Iustin Cionca, domnului director Sorin Bulboacă, tuturor muzeografilor și restauratorilor, se poate viziona din nou această lucrare, se poate vizita galeria. Eu cred că Aradul, după acest moment, mai are încă o notă de 10 în catalogul cultural și va atrage foarte mulți turiști din toată Europa, având în vedere că această lucrare, din anii 1950 nu a mai fost văzută, a fost ascunsă de regimul comunist. Este un lucru extraordinar, ne bucurăm reexpunerea lucrării și îi felicit pe toți cei care s-au implicat în acest proiect!”, a declarat Kelemen Hunor, vice-prim-ministrul României, prezent la deschidere.

            „Am participat la reinstaurarea tripticului «Înălțarea lui Hristos», un eveniment într-adevăr epic. Și cred că nu folosesc cuvinte mari! Această operă de artă este redată iubitorilor de frumos, după mai bine de 60 de ani de obscuritate! O operă de artă dimensionată nu doar ca mărime, ci mai ales ca simbolistică religioasă și culturală. M-am simțit arădean, am trăit bucuria de a oferi ceva unic arădenilor și tuturor turiștilor care ne vor vizita, o reașezare expozițională pe care o trăim odată-n viață”, a declarat Răzvan Cadar, vicepreședintele CJA.

            „Pentru mine, acest moment înseamnă un crepuscul cultural, artistic și sentimental. O pictură de asemenea notorietate, găzduită și deținută de Muzeul Arădean, rezonează ca și cum aș fi asistat la prezentarea Giocondei sau a Carului cu Boi al lui Grigorescu. Pare că folosesc cuvinte mari? Tot ce se poate, dar vă invit să admirați această pictură și, apoi, putem dimensiona măreția acestui moment de excepție în istoria Aradului”, a declarat Ionel Bulbuc, vicepreședintele CJA.

            „Este o zi de sărbătoare pentru tot Aradul! Am reușit să finalizăm un proiect pe care ni l-am dorit mult, pentru care am făcut eforturi deosebite, un proiect în care am crezut de la bun-început. Suntem mândri că astăzi, la Arad, în Complexul Muzeal, este expus unul dintre cele mai frumoase tablouri pe care România le are!”, a declarat Andrei Ando, directorul Direcției Comunicare, Strategii și Administrație Publică din Consiliul Județean Arad.   

            La eveniment au fost prezenți importanți oameni de cultură, fețe bisericești, delegați din țară, dar și din străinătate.

 

   Biroul de presă al CJA

13.05.2022

Galerie foto (81)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite