Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Recensământul general agricol începe în 10 mai

Recensământul general agricol este o operațiune statistică pentru colectarea, prelucrarea și diseminarea datelor privind structura exploatațiilor agricole – principiul de bază fiind utilizarea terenurilor și deținerea animalelor. După anul 1990, primul Recensământ general agricol s-a efectuat în anul 2002, urmat de cel din anul 2010.

Recensământul general agricol începe în 10 mai
Comentează 0

Runda 2020 a Recensământului general agricol este impusă de obligația României de a respecta legislaţia europeană în domeniul statistic, precum şi recomandările Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, conform cărora fiecare stat membru trebuie să efectueze un recensământ general agricol o dată la 10 ani.

Necesitatea recensământului general agricol, runda 2020 (RGA2020), este dată de faptul că asigură date statistice comparabile între statele membre UE pentru o serie de variabile cheie din domeniul agriculturii, precum: numărul de exploataţii agricole, suprafaţa totală a terenurilor utilizate pentru agricultură, efectivele de animale pe specii, persoanele care au desfăşurat activităţi agricole, adăposturile pentru animale şi gestionarea dejecţiilor animaliere, dezvoltarea rurală. Totodată, asigură informaţii şi date statistice pentru fundamentarea şi punerea în aplicare a politicilor în domeniul agricol, necesare procesului de participare a României, ca stat membru UE, la Politica Agricolă Comună și constituie baza de eșantionare pentru anchetele structurale de tip selectiv din agricultură, în perioada intercenzitară, precum şi pentru efectuarea altor cercetări statistice specifice .

Recensământul General Agricol, runda 2020, va evidenţia schimbările intervenite de la runda 2010, referitoare la caracteristicile structurale ale exploatațiilor agricole, în ceea ce priveşte situația suprafețelor agricole utilizate, a suprafețelor aflate sub restricţii de mediu, a efectivelor de animale şi adăposturile pentru animale, a persoanelor care au lucrat în agricultură, măsurile de dezvoltare rurală etc.

Ca țară cu cele mai multe și printre cele mai mici exploatații agricole , România deține 33% din numărul total de exploatații agricole din UE, cu o dimensiune medie de circa 3,6 ha/exploatație, cu mult mai mică decât dimensiunea medie la nivelul uniunii, de 16,6 ha/exploatație, importanța rezultatelor recensământului agricol devine evidentă pentru fundamentarea Politicii Agricole Comune care să asigure țării noastre un sector agricol rezilient, durabil și competitiv în UE.

Etape principale ale RGA 2020

A.Proiectarea infrastructurii și planificarea activităților RGA2020:

- până la 30 aprilie2021
B. Activitatea în teren:
- recensământul de probă (octombrie 2020)
- recensământul propriu-zis (10.mai .2021– 31.iulie 2021)
- ancheta de control (august 2021)
C. Procesarea statistică (validare, corecții, agregare, corelare)

- mai 2021– martie 2022

D. Analiza, structurarea și diseminarea rezultatelor:

- martie – decembrie 2022

 

 

Cadrul legal

A. Cadrul legal internațional

Regulamentul (UE) 2018/1091 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind statisticile integrate referitoare la ferme și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 1166/2008 și (UE) nr. 1337/2011

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1874 al Comisiei din 29 noiembrie 2018 privind datele care trebuie furnizate în perspectiva anului 2020, în temeiul Regulamentului (UE) 2018/1091 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile integrate referitoare la ferme și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 1166/2008 și (UE) nr. 1337/2011, în ceea ce privește lista variabilelor și descrierea acestora

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/405 al Comisiei de precizare a modalităților și a conținutului rapoartelor privind calitatea care trebuie transmise în temeiul Regulamentului (UE) 2018/1091

B.Cadrul legal național

   Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.22/2020 privind recensământul general agricol din România runda 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.105 din 12 februarie 2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.177/2020

Hotărârea nr.2/30 martie 2021 emisă de către Comisia Centrală pentru Recensământul General Agricol (CCRGA2020) privind începerea colectării datelor la 10 mai 2021 față de 1 mai 2021

 

 

Colectarea datelor

Colectarea datelor se efectueaza de catre recenzori, recenzori sefi si coordonator

·  Perioada de colectare a datelor

- Perioada de colectare a datelor: 10 mai – 31 iulie 2021

·   Metoda de colectare a datelor

Metoda de colectare a datelor: interviu față în față cu capul/şeful exploataţiei agricole sau cu o altă persoană, majora, din cadrul acesteia, care poate furniza informaţiile solicitate.Datele vor fi înregistrate electronic, utilizând o aplicație IT de colectare a datelor (chestionar electronic) instalată pe un echipament IT portabil (tabletă).

 

 

 

Unitatea de observare

Unitatea de observare este exploatația agricolă sau ferma, definită - conform regulamentului UE - ca o unitate tehnico-economică de sine stătătoare, cu o gestiune unică şi care desfăşoară activităţi agricole prin utilizarea suprafeţelor agricole şi/ sau creşterea animalelor sau activităţi de menţinere a terenurilor agricole în bune condiţii agricole şi de mediu, fie ca activitate principală, fie ca activitate secundară atât din mediul rural cât si din mediul urban.

Formularul de recensamant contine date  structurate pe 13 capitole și se referă la:modul de utilizare a terenului, efective de animale, adaposturi, forta de munca din agricultura.

Precizam ca raspunsurile sunt obligatorii, se solicita CNP, doar al sefului exploatatiei, nu si a celorlalti membri, nu se solicita nici un alt  fel de documente, colectarea informatiilor se face pe baza de declaratie, informatiile sunt utilizate doar in scop statistic.

 

 

 

 

Momentul şi perioada de referinţă (aceleași în toate statele membre UE)

Momentul de referinţă:

1. Ziua de 31 decembrie 2020 pentru:

• efectivele de animale

• agricultura ecologică – sectorul animalier

• adăposturile pentru animale

• distribuția efectivelor de animale (specii principale) pe județe

Perioadele de referinţă:

2. Anul agricol 2019 - 2020 (1 octombrie 2019 – 30 septembrie 2020), pentru:

•  modul de utilizare a terenului

• persoanele care au lucrat in agricultura

• alte activitati aducatoare de venituri:

- alte informatii privind activitatile desfasurate in cadrul exploatatiei agricole

•suprafata agricola utilizata, proprietate a cetatenilor straini

• agricultura ecologică – sector vegetal

 distribuția SAU pe județe

3. Anul calendaristic 2020, pentru:

• gestionarea dejecțiilor animaliere

• număr mediu de animale

4. Ultimii 3 ani, pentru:

• dezvoltarea rurală

 

 

 

Confidențialitatea datelor

- Informarea persoanei cu privire la RGA 2020 referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 (RGPD)

- Norme de confidențialitate în statistică (.pdf)

- Angajament de confidentialitate - al personalului statistic si al personalului care colectează datele-semnat si asumat de tot personalul implicat in derularea activitatilor privind R.G.A. runda 2020.

 

 

 

La nivelul județului Arad au fost parcurse toate etapele prevăzute a se desfășura până la dată de 01.05.2021.

Direcția Județeană de Statistică Arad  a angajat personal suplimentar - 4 persoane, pentru perioada determinată, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a scos la concurs 2 posturi tot pentru perioada determinată ; aceste persoane se vor ocupa exclusiv de activitățile aferente Recensământului General Agricol rundă 2020.

A fost împărțit teritoriul județului în secții și sectoare de recensamat, conform normelor de sectorizare aprobate de Comisia Centrală  de Recensământ General Agricol rundă 2020, activitate desfășurată de Comisiile Locale de Recensământ și Secretariatul Tehnic Județean, rezultând un număr de 335 sectoare și 89 secții de recensământ

A fost achiziționată de către Institutul Național de Statistică tehnică de calcul și transmisă în județe, de asemenea au ajuns la D.J.S.Arad toate tabletele pe care se vor colecta datele conform chestionarului de recensământ, cu precizarea că toate informațiile se vor colecta în format electronic, prin interviu față în față fără a se utiliza formular de tipărit.

Au avut loc instruiri teoretice și practice – realizare de chestionar pe tabletă – încheiere de contracte cu toți cei 335 recenzori , 89 recenzori șefi și coordonatorul județean.

Sub coordonarea președintelui Comisiei Județene privind Recensământul General Agricol runda 2020 – prefectul județului- Csaba TOTH, autoritățile consideră că au fost îndeplinite toate etapele premergatoare datei de 10.05.2021 , data la care toti recenzorii intra în teren pentru a colecta date statistice din domeniul agricol.

 

 

Galerie foto (3)


Scrie un comentariu

trimite