Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Răsturnare de situație în cazul redeschiderii bisericilor! Decizia Guvernului

Bisericile s-ar putea redeschide, cu reguli stricte, care trebuie respectate pentru reducerea răspândirii epidemiei de coronavirus. Decizia ar fi fost luată în cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă care are loc la această oră, potrivit surselor Realitatea PLUS. După ședința Comitetului, Cabinetul Orban se reunește pentru a aproba prelungirea stării de alertă cu 30 de zile.

Răsturnare de situație în cazul redeschiderii bisericilor! Decizia Guvernului
Comentează 1

După emiterea Hotărârii de Guvern, Parlamentul trebuie să se pronunțe în legătură cu prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile în termen de 5 zile. În cazul unui vot negativ, măsurile își pierd efectul. PSD, Pro România și ALDE au anunțat că votează împotrivă, în timp ce USR așteaptă prezentarea unor date epidemiologice pentru a lua o decizie.

Redeschiderea bisericilor este una din masurile de relaxare pe care le au cerut PSD în schimbul votării prelungirii stării de alertă.

Un anunț privind redeschiderea bisericilor ar urma să se facă în cadrul ședinței de guvern.

Săptămâna trecută, Patriarhia Română le-a cerut autorităților „revenirea grabnică la oficierea slujbelor religioase și în interiorul lăcașurilor de cult”, cu respectarea regulilor de distanțare fizică și de igienizare a spațiilor liturgice stabilite de autoritățile competente.

Ce spunea Ludovic Orban despre redeschiderea bisericilor

Premierul Ludovic Orban a declarat referitor la acest subiect, duminică, într-un interviu la B1 Tv, că decizia de prelungire a stării de alertă nu este "o decizie politică", ci una fundamentată în baza unor evaluări.

"Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile", a afirmat Orban.

"Am discutat în zona religioasă cu Preafericitul Pariarh și alți lideri religioși. Le-am spus că vom deschide la un moment dat bisericile, dar această decizie trebuie luată cu precauții maxime și într-o perioadă în care nivelul de răspândire a virusului este foarte scăzut. La biserica este un spațiu închis, unde oamenii stau înghesuiți. Să fim serioși, nu poți să te duci cu jandarmii să verifici măsurile de distanțare. Este o chestiune și de autoreglementare din partea bisericii.

Preoții nu pot să țină slujbele cu masca pe figură. Cei care cântă în cor nu pot să cânte cu masca pe față. Dacă unul e bolnav, îi îmbolnăvește pe toți. Eu am încredere în biserici că au puterea de organizare. Pe de altă parte, este încă acest virus", a mai declarat, duminică, Ludovic Orban.

Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății au stabilit, printr-un ordin comun, câte persoane au voie în biserică în perioada stării de alertă, ce suprafață trebuie să ocupe fiecare credincios și care este distanța socială dintre aceștia în biserică.

Guvernul a aprobat, la 18 mai 2020, hotărârea privind instituirea stării de alertă, în conformitate cu prevederile Legii 55/2020. Potrivit hotărârii, starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 18 mai, pe o durată de 30 de zile.

Parlamentul a aprobat starea de alertă prin votul din 20 mai. Hotărârea privind încuviințarea Stării de Alertă pe întreg teritoriul României, începând cu data de 18.05.2020, pe o durată de 30 de zile, a fost votată cu 372 de voturi ”pentru”, 37 de voturi ”împotrivă” și 7 ”abțineri”.

Sursa: realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite