Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Raiul aurolacilor”: vezi zonele unde se vinde cel mai bine lunarul sau bronzul argintiu, dar și zonele unde se consumă

Nu cred că există arădean care să nu fi văzut cel puțin o dată un copil al străzii sau un om al străzii în timp ce suflă într-o pungă, în căutarea uitării, în căutarea iluziei că viața este frumoasă și pentru el. Iluzia cu pricina le este oferită celor care nu mai au nimic de pierdut de o substanță toxică, folosite îndeobște de gospodine pentru a-și vopsi sobele. Este vorba despre lunar sau bronzul argintiu, transformat de boschetari în aurolacul lor cel de toate zilele.

„Raiul aurolacilor”: vezi zonele unde se vinde cel mai bine lunarul sau bronzul argintiu, dar și zonele unde se consumă
Comentează 3

Polițiștii locali au efectuat recent o serie de controale și au aflat astfel care sunt zonele din municipiu unde se vinde cel mai bine lunarul. Și nu, nu din cauză că femeile de acolo ar fi mai gospodine ca altele...

„Polițiștii locali din cadrul Biroului Activitate și Control Comercial au făcut verificări la 15 puncte de lucru care comercializează produsul bronz argintiu (utilizat la crearea drogului ieftin cunoscut sub denumirea de «aurolac»). În urma verificărilor s-a constatat existența în stoc (de la începutul anului 2019) la unitățile verificate, a unei cantități totale de 150 litri, din care s-au comercializat 114 litri de la începutul anului 2019 până în prezent. Cantitățile cele mai semnificative s-au comercializat în zona centrală și pe principalele bulevarde din cartierele municipiului (Aurel Vlaicu, Micălaca, Aradul Nou)”, susțin reprezentanții Poliției Locale.

 

Piață neagră

Aceștia au ținut însă să precizeze că incidența ridicată a consumului de aurolac nu este legată de proximitatea zonei unde se comercializează lunarul și că s-a format chiar o „piață neagră”. „Arealele unde polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine Publică și Circulație au constatat frecvent consumul acestei substanțe sunt în apropierea piețelor Gării, Avram Iancu, Boul Roșu, Micălaca, pe Calea 6 Vânători și Calea Aurel Vlaicu. Astfel de produse sunt accesibile, prețul de vânzare variind între 3 și 5 lei pentru dozele mici. Sunt și ușor de ascuns, unele dintre cele mai folosite substanțe în scop abuziv («droguri sociale» pentru categoriile paupere de populație). Multi tineri inhalează vapori din aceste surse în căutarea unei scurte stări de «bine» (de fapt intoxicație), fără să fie conștienți de consecințele grave ale acestora asupra sănătății. În realitate, intervalul de timp în care «aurolacul» produce distrugeri ireversibile și chiar decesul consumatorilor frecvenți variază între doi și câțiva ani. Abuzul de substanțe inhalante achiziționate din magazinele de metalo-chimice este indisolubil legat de fenomenul copiilor străzii, iar pericolul pe care il reprezintă unele produse casnice obișnuite care conțin solvenți volatili sau aerosoli este ignorat. Vânzarea acestor produse minorilor este interzisă, dar, până în prezent, nu s-a semnalat vreun caz de încălcare a legii de către vânzatori, cu toate că un copil poate cumpăra, în prezent, aceste produse în Arad. Ele pot fi procurate de către copii prin intermediul persoanelor adulte fără adăpost care au reușit să creeze o adevărată «piață neagră». Tipărirea unor avertismente pe etichetă este o măsură contraproductivă, deoarece nu face decât să ușureze identificarea de către victime sau dealeri a produselor care pot fi utilizate, iar incriminarea vânzătorilor poate fi dificilă datorită multiplelor utilități practice ale acestor produse.

Luând în considerare aspectele susmenționate, DGPLA va demara acțiuni de contracarare a fenomenului în teren, iar PMA va începe procedura de prevenție printr-o campania de informare a tinerilor, părinților, profesorilor, a reprezentanților media si a vânzătorilor de substanțe volatile.

De asemenea, Direcția Generală Poliția Locală Arad are în vedere fundamentarea unei hotărâri de consiliu local care să permită monitorizarea comercializării substanțelor chimice de uz industrial din categoria celor folosite frecvent pentru inducerea efectelor halucinogene”, mai spun cei de la Poliția Locală.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite