Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cu cât se vinde materia primă pentru șoricioaică. De unde poate fi cumpărată și unde este consumată șoricioaica în municipiu

Polițiștii locali din cadrul Biroului Activitate și Control Comercial au făcut verificări la 13 puncte de lucru care comercializează produsul denumit Megalon Pasta, acesta fiind o momeală raticidă gata de utilizare, bazată pe un anticoagulant activ, cunoscut ca Bromadiolone, eficace împotriva soarecilor și șobolanilor.

Cu cât se vinde materia primă pentru șoricioaică. De unde poate fi cumpărată și unde este consumată șoricioaica în municipiu
Comentează 1

Prețul de vânzare variază între 5-15 lei/cutie, produsul comercializându-se  în ambalaje de 100-400 grame, sub formă de grăunțe sau pastă. Achiziționat liber din comerț, Megalon Pasta este utilizată, însă, și la fabricarea unor droguri cu un grad mare de periculozitate. Accesibilitatea sa determină consumatorii ocazionali sau sistematici să ignore gustul amar, a cărui cauză este intenția producătorilor de Megalon Pasta de a preveni înghițirea accidentală de către copii.

„Verificările punctelor de lucru aminitite au survenit în cartierele Aurel Vlaicu, Grădiște, Micălaca, Aradul Nou, Sânnicolau, Piața Mihai Viteazul și fac parte dintr-o campanie a DGPLA și Primăriei Municipiului Arad desfășurată pe mai multe planuri: prevenție, identificarea în teren a consumatorilor, gestionarea operativă a incidentelor determinate de consumul de șoricioaică; colaborarea cu instituțiile de asistență socială/ONG ce sprijină victimele consumului de droguri.

Gravitatea utilizării acestui produs, alături de aurolac și alte asemenea produse obținute din combinarea unor substanțe comercializate liber rezidă atât în efectele fizice și neurologice, cât și în modificările comportamentale temporare și permanente pe care le induc”, susțin reprezentanții Poliției Locale.

Diferențele existente între aurolac și șoricioaică, așa cum rezultă din experiența acumulată în teren de polițiștii locali arădeni, sunt următoarele:

 

AUROLAC

ȘORICIOAICĂ

Accesibilitate

Prețul de vânzare variază între 3-5 lei pentru dozele mici, fiind un drog ieftin.

Prețul de vânzare variază între 5-15 lei/cutie (100-400 g), este ceva mai greu accesibil, deoarece pentru consum necesită combinarea cu alte substanțe.

Logistică

Se consumă din pungi vizibile de la distanță, fapt ce facilitează identificarea utilizatorilor și sesizarea organelor de ordine publică

Se consumă introducând substanța în țigară, în cantitate foarte mica. Greu de diferențiat, de la distanță, de țigările obișnuite.

Efecte fizice

Efecte fizice grave, afectează musculatura, stomacul, organele în general

Efectele fizice resimțite pe termen scurt mai slabe. Incapacitatea fizică resimțită după consumare este determinată de acțiunea rapidă la nivelul sistemului nervos central.

Efecte neurologice

După ingerare, consumatorii își păstrează, partial capacitatea de a interacționa social. Senzația de ”plutire” survine preponderant la consumatorii începători, consumul repetat reducând drastic efectul de detașare al aurolacului (concomitant cu accentuarea efectelor mentale și fizice negative).

Consumatorii au reacții violente, mai ales în momentul revenirii din starea indusă de substanță. Afectează rapid sistemul nervos central, tranformând cosumatorul în legumă, fără a-și mai putea controla reflexele, devenind ”zombie”.

Frecvență a consumării

După 2-3 zile de consum intens necesită o perioadă de refacere a organelor interne, în special a tubului digestiv, prin alimentație suplimentară și consistentă (în special lapte).

Poate fi consumată zilnic, deoarece efectele asupra organelor interne sunt mai reduse. Consumul zilnic este condiționat de capacitatea SNC de a suporta agresiunea substanței active.

Capacitatea de a genera agresivitate

Variază în funcție de starea fizică a consumatorului, gradul de obișnuință a acestuia cu drogul, nivelul de alimentație la momentul consumării. Ca observație general, șoricioaica tinde să genereze un nivel mai ridicat de agresivitate. În plus, aceasta determină o dependeneță mai rapidă și mai gravă.

 

„Specificul celor două «droguri populare» prezentate influențează și modul de abordare a acestei provocări de către polițiștii locali arădeni. Vom fi prezenți la primele ore ale dimineții în zonele unde se consumă șoricioaica, când consumatorii își revin din starea produsă de drog: Boul Roșu, Piața Avram Iancu, Zona Gării, Cartierul Checheci. În cazul aurolacului, alocarea resurselor limitate ale serviciilor de ordine și liniște publică va avea în vedere tendința persoanelor dependente de a relua consumul după un interval de câteva zile de refacere a organismului (această etapă survenind adesea în locații izolate din oraș sau în imobile abandonate/puse la dispoziție de proprietari).

Identificarea, intervievarea, sancționarea consumatorilor ce desfășoară acțiuni de natură contravențională urmează să atingă etapizat maximul în săptămânile următoare, în raport cu resursele actuale ale DGPLA. Ulterior, ritmul intervențiilor în teren va fi menținut constant. În acest context, DGPLA apelează la sprijinul cetățenilor și al ONG cu expertiză/resurse în domeniu în vederea punerii în aplicare a unei strategii unitare a administrației arădene de limitare a impactului substanțelor psihotrope achiziționabile în mod legal asupra consumatorilor și a comunităților în care aceștia își fac simțită prezența”, mai spun polițiștii locali.

 

 

        

         
 

 

 

 

 

 

 


 

 

Galerie foto (3)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite