Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Putin rupe bucăţi din Ucraina, iar Zelenski cere aderarea la NATO în procedură accelerată; care este răspunsul Alianţei Nord Atlantice

Vladimir Putin a semnat vineri tratatele de recunoaștere a independenței unor teritorii din Ucraina, a anunţat Kremlinul, într-o escaladare majoră a războiului pe care Rusia îl poartă de şapte luni, scrie realitatea.ro

Putin rupe bucăţi din Ucraina, iar Zelenski cere aderarea la NATO în procedură accelerată; care este răspunsul Alianţei Nord Atlantice
Comentează 0

E sărbătoare în Piaţa Roşie, după ce Vladimir Putin a semnat anexarea a aproape o cincime din teritoriul Ucrainei. Aici a fost organizat un concert la care participă şi liderul Federaţiei Ruse.

Ceremonia de semnare a tratatelor de aderare a noilor teritorii la Federația Rusă a început la ora 15:00, la Kremlin.

Intraţi AICI pentru detalii.

De altfel, Putin a susținut un discurs fără precedent, la ceremonia în care a semnat documentele de anexare a patru regiuni ucrainene. 

„Suntem gata să apărăm propria suveranitate. Dreptul la proprie dezvoltare și vieți armonioase. Avem o mișcare care se dezvoltă acum – o mișcare anti-colonială și va deveni o mișcare care va defini lumea care va urma.

Nimic nu ar trebui bazat pe suprimarea altora. Distrugerea hegemoniei vestice este inevitabilă, lumea nu va mai fi niciodată la fel. Noi luptăm pentru măreața Rusie, pentru copiii și nepoții noștri, luptăm pentru cultura noastră, pentru limba noastră. Oamenii din Donbas, Herson și Zaporojie au ales să să alăture patriei mamă, iar adevărul este cu noi, Rusia este în spatele nostru”, a spus Putin în discursul său.

Intraţi AICI pentru detalii.

Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că Ucraina va depune chiar astăzi cererea de aderare la NATO, în procedură accelerată. „De facto, noi am parcurs drumul către NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitate cu standardele Alianţei Nord-Atlantice. Ele sunt reale pentru Ucraina. Sunt reale pe câmpul de luptă şi în fiecare aspect al interacţiunilor noastre. Avem încredere unii în alţii, ne ajutăm şi ne apărăm. Aceasta este Alianţa Nord-Atlantica. De facto”, a declarat Zelenski, citat de presa ucraineană, scrie adevărul.ro.

„Astăzi, Ucraina depune o cerere de aderare la NATO pentru a o face de jure. Printr-o procedură care va fi în concordanţă cu valoarea noastră, pentru protecţia întregii noastre comunităţi. Pe o baza accelerată”, a adăugat el.

Intraţi AICI pentru detalii.

Primirea Ucrainei în NATO, o decizie care trebuie luată de toţi aliaţii

În ceea ce-i priveşte pe reprezentanţii NATO, aceştia susţin că nu vor recunoaşte anexările, susţinând că teritoriile cu pricina aparţin Ucraina.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a susținut o declarație de presă la 19:00, ora României în care a ţinut să menţioneze că NATO nu participă la conflict, iar o decizie cu privire la acceptarea Ucrainei în Alianţa Nord Atlantică trebuie luată de toţi aliaţii. Trebuie spus că o astfel de decizie ar însemna activarea articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, ceea ce ar însemna intrarea NATO în război împotriva Rusiei şi practic declanşarea celui de Al Treilea Război Mondial. Potrivit articolului 5, „părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor şi, în consecinţă, sunt de acord ca, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individual sau colectiv recunoscut
prin Articolul 51 din Carta Naiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părţile atacate prin efectuarea imediat, individual sau de comun acord cu celelalte Părţi, a a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, pentru restabilirea şi meninerea securităţii zonei nord-atlantice.Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după ce Consiliul de Securitate va adopta măsurile necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”
, se arată  pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

„Aliații NATO nu recunosc aceste teritorii ca făcând parte din Rusia

Rusia ia teritorii din Ucraina cu forța. Rămâne un război brutal dus de Rusia împotriva Ucrainei. Nu se schimbă hotărârea noastră de a sprijini Ucraina

NATO nu participă la conflict

Protejăm toți aliații NATO

Este un moment de răscruce, Putin s-a angajat într-un ciclu de amenințări nucleare 

Putin poartă întreaga responsabilitate pentru acest război. (...) NATO își reafirmă sprijinul pentru independența Ucrainei. Oferim sprijin Ucrainei, pe măsură ce se apară de agresiunea rusească

Ușa NATO rămâne deschisă. În ceea ce privește decizia de membru NATO, trebuie luată de toți aliații”,  sunt câteva dintre ideile exprimate în această seară de secretarul general al NATO, conform dcnews.ro.

Sursa foto: digi24.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite