Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

PSD vrea să interzică românilor să cumpere teren agricol; Urmează o nouă colectivizare?

Deputatul PSD Alexandru Stănescu, fratele baronului Paul Stănescu, a iniţiat în 2018 o lege care va interzice practic românilor şi străinilor care nu sunt fermieri să cumpere teren agricol în România. Potrivit G4Media, dacă legea va fi promulgată de preşedinte, actualii fermieri români vor avea monopol pe cumpărarea de terenuri, scrie adevarul.ro

PSD vrea să interzică românilor să cumpere teren agricol; Urmează o nouă colectivizare?
Comentează 0

Iniţiat în 2018, proiectul de lege a fost criticat până şi de Guvernul Dăncilă, care atrăgea atenţia că îngrădeşte dreptul pe proprioetate consfinţit de Constituţie şi de Tratatul de aderare la UE, subliniază G4Media. Cu toate astea, în mai 2018 Senatul adoptă proiectul de lege, iar pe 3 iunie acesta trece şi de Camera Deputaţilor, fiind trimis acum la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

G4Media mai explică că proiectul de lege arată că dacă cei care care au drept de preempţiune pentru cumpărarea unui teren agricol scos la vânzare de proprietar (rude, arendaşi, vecini, tineri fermieri) nu îşi exercită dreptul de preempţiune, atunci terenul respectiv nu poate fi cumpărat decât de alţi fermieri cu activitate în România. Practic, noua lege votată de Parlament interzice cetăţenilor români şi străini care nu sunt fermieri cu activitate în România în ultimii cinci ani să cumpere terenuri agricole.

Dacă legea va intra în vigoare, doar fermierii români actuali vor mai putea cumpăra terenuri agricole în România. Practic, legea ar face imposibil ca un român să un cetăţean străin care nu are afaceri în agricultură să mai poată deveni proprietar de teren şi fermier.

Intrați aici pentru detalii: https://m.adevarul.ro/news/politica/g4media-lege-precedent-initiata-fratele-paul-stanescu-strainii-romanii-nu-fermieri-nu-vor-mai-putea-cumpara-teren-agricol-1_5ede42f95163ec4271a1725c/index.html?fbclid=IwAR1a2VMahXQL3IV-PHNcVNLHk5Qll8Y3wMqSv0U6xYbhmVtgldN7u2FC5SI

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite