Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

PROTEINELE - Alege să consumi inteligent!

Proteinele reprezintă un grup de molecule chimice complexe care servesc ca și componenți structurali și care reglează o varietate mare de procese și funcții ale organismului. Acestea intră în compoziția celor mai importante componente de structură ale organismului: mușchii și oasele. Ele au rol important și în compoziția sângelui, a enzimelor, a unor hormoni și a membranelor celulare.

PROTEINELE - Alege să consumi inteligent!
Comentează 0

Toate proteinele sunt formate din unități de bază numite aminoacizi. Aminoacizii naturali sunt în număr de 20, dar ei se pot combina într-un număr foarte foarte mare, formând mii de tipuri de proteine cu funcții diferite. Dintre aminoacizii care au fost obținuți prin hidroliza majorității proteinelor, un număr de 11 pot fi produși de organismul uman, iar ceilalți 9 trebuie introduși din hrană și de aceea se mai numesc și aminoacizi esențiali. 

Foarte important este faptul că aminoacizii esențiali nu pot fi depozitați în organism, ei trebuie să se găsească în alimentația zilnică.

Proteinele complete conțin toți aminoacizii, în proporții adecvate. Aproape toate proteinele provenite de la animale sunt proteine complete, în timp ce cele provenite de la plante sunt de obicei proteine incomplete. Dar nevoia de aminoacizi se poate realiza prin combinarea potrivită a mai multor tipuri de plante, mai ales în cazul unei alimentații vegetariene sau vegane.

La un moment dat se credea ca vegetarienii trebuie să își complementeze proteinele la fiecare masă pentru a beneficia de o sursă completă de proteine. Acum este cunoscut faptul că proteinele consumate pe parcursul unei zile se complementează reciproc formând o „mare” de aminoacizi care stau la dispoziția organismului.   

Proteine în exces

Proteinelor le poate fi asociat un număr, reprezentând cât de bine asigură aminoacizii esențiali. Proteina din ou a primit valoarea biologică de 100 și este standard pentru toate celelalte proteine.

Consumul zilnic, adecvat, al unui adult este de 0,8 grame de proteină/kg corp. Dacă se consumă mai multe proteine decât are nevoie corpul, excesul va fi sintetizat sub formă de grăsimi pentru a depozita energia sau va fi „ars” pentru consumul energetic zilnic.

O dietă sănătoasă prevede un interval destul de larg privind consumul de proteine, astfel este recomandat ca un procent cuprins între 10 - 35% din necesarul zilnic de calorii, să fie de origine proteică.

Adelina Roșu, Nutriționist

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite