Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Medic nutriționist Adrian Copcea: Dezămăgeşti recomandând lucruri de bun simţ şi revin după 10 ani cu un diabet la care n-ar fi ajuns fără Dukan, Rina şi alte cretinisme

Unul dintre cei mai cunoscuţi medici nutriţionişti clujeni, Adrian Copcea, , medic primar cu specializări pe diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, atrage atenţia asupra pericolului "dietelor-minune”, intens promovate de persoane care nu au nicio legătură cu nutriția și care promit rezultate peste noapte - Dukan, Rina, Herbalife şi ”alte nume pompoase”.

Medic nutriționist Adrian Copcea: Dezămăgeşti recomandând lucruri de bun simţ şi revin după 10 ani cu un diabet la care n-ar fi ajuns fără Dukan, Rina şi alte cretinisme
Comentează 3

Medicul susţine că nutriţioniştii nu au ”arme spectaculoase” cu care să își impresioneze pacienţili, care, culmea, din snobism probabil, în loc de diete de bun-simţ, care funcţionează şi-şi arată rezultatele în timp, vor ”spectacol, Body Engineering şi alte prostii...”  

”Încerc de foarte mulţi ani sa renunţ la a consulta nutriţie, defectul de a lucra mult la stat şi cu consultaţii gratuite e că ai tendinţa să vinzi gratis sau ieftin nişte servicii în care ai investit toată tinereţea, banii părinţilor, timpul pe care mai bine îl petreceai în familie, timpul de pregătire, timpul de cabinet. Şi în final taxezi cu o sumă mică într-un domeniu în care oricum nu ai controlul situaţiei pentru ca nutriţia nu e ca un tratament cu insulină, când iese pacientul din cabinet habar n-ai ce va face şi ce nu. 

Îmi vin pacienţi care slăbesc 40 de kilograme şi fac un mit din numele meu şi îmi vin şi pacienţi care pur şi simplu n-au cuplat la prescripţie. Şi n-a lucrat niciodată nutriţie cine nu înţelege ce zic. Iar din cei din urmă afli că au hotărât să facă Dukan (dieta Dukan-nr) sau să dea de 10 ori mai mult la «Oana Munteanu» sau cine ştie ce dume cu reclamă la radio.

Şi apoi tot ăştia îţi vin gratuit cu diabet, cu obezităţi oribile la care n-ar fi ajuns fără Dukan, Rina şi alte cretinisme care fac un rău imens la 10-15 ani distanţă de «succesul» de 3-4 luni. Şi apoi vine lumea la doctor. Şi doctorul nu poate da timpul înapoi. Şi doctorul îşi sacrifică ore din viaţă în care poate stătea şi râdea cu copiii fără să câştige acei zeci de lei cu care rămâne după un consult pe care îl face din timpul copilului luil. 

Şi din gama pacienţilor care au decartat averi la Herbalife şi profi şi friteuse de 1.800 de lei fără ulei şi nume pompoase date unor c***turi de intervenţii vine câte unul şi îl dezămageşte că îi recomanzi lucruri de bun simţ când el exact bunul simţ vrea să îl ocolească. Iar marele meu regret e ca, din păcate, noi, medicii şi nutriţioniştii, n-avem, în afara celor ce taie stomacul, mari arme spectaculoase. Iar lumea vrea spectacol, vrea Body Engineering şi alte prostii...E extrem de ciudată lumea asta în care profesăm noi nutriţie. 

Îmi voi anunţa extrem de sec retragerea dar, între timp, vreau doar să spun celor tentaţi de tâmpenii: o sa coste extrem de scump joaca de-a nutriţia. Daca aveţi cât de cât încredere în mine recomandaţi celor din jur să nu facă tâmpenii cu nutriţia că se plătesc scump peste ani. Şi nu la mine, ca eu nu mai profesez mult pe ramura asta, ci se plăteşte, pe lângă banii aruncaţi către escroci, cu propria sănătate. Chiar la mulţi mulţi ani după Dukanul care «a funcţionat»”, a scris medicul nutriționist pe pagina sa de Facebook.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite