Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Proiecte culturale ale Complexului Muzeal Arad, dedicate Centenarului Marii Uniri

Proiecte culturale dedicate Centenarului Marii Uniri (1918), co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) au fost prezentate joi, 26 iulie, orele 11.30 în Sala de conferințe ”Dr. ȘtefanCicio Pop” Consiliul Județean Arad. 

Proiecte culturale ale Complexului Muzeal Arad, dedicate Centenarului Marii Uniri
Comentează 0

.Proiectele culturale sunt implementate de Complexul Muzeal Arad, în perioada februarie-noiembrie 2018, cu finanțare nerambursabilă prin Administrația Fondului Cultural Național (instituţie publică subordonată Ministerul Culturii și Identității Naționale) și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.

1.PROIECT CULTURAL

”ARAD – PRIMA CAPITALA A MARII UNIRI. VALORIFICAREA PATRIMONIULUI CULTURAL MOBIL AL COMPLEXULUI MUZEAL ARAD”

Aria tematică : Patrimoniu cultural material

Contract de finanțare Nr. P0234/ 27 februarie 2018

Obiectivele proiectului:

Punerea în valoare a patrimoniului cultural mobil deținut de Complexul Muzeal Arad privitor la perioada imediat premergătoare Marii Uniri (anul 1918) până la cea imediat următoare (mai 1919 – instalarea administrației românești la Arad) prin sistematizare, conservare/restaurare, cercetare și accesibilizare publică. În acest sens, au fost investigate 27 de fonduri și colecții ale muzeului pentru stabilirea portofoliului de proiect. Au fost selectate piesele relevante pentru perioada ianuarie 1918 – mai 1919. Acestea acoperă o mare varietate de arii de activitate ale comunității arădene în perioada dată – de la politica majoră la viața cotidiană. Structura proiectului include următoarele componente: 1. – tehnică, de conservare/restaurare: anamneza stării de conservare inițiale, stabilirea priorităților, metodelor și calendarului de conservare/restaurare; conservarea/restaurarea efectivă, însoțită de întocmirea documentației aferente; 2. – științific-analitică: documentarea științific-analitică și imagistică a fiecărei piese și introducerea informației/imaginilor într-o bază de date digitală; 3. – de accesibilizare publică (diseminare): bază de date on-line, editarea catalogului pieselor și organizarea expoziției temporare; 4. – de continuitate și sustenabilitate: Structura proiectului este aplicabilă întregului patrimoniu cultural mobil al Complexului Muzeal Arad, asigurând o abordare coerentă pe termen lung a acestuia; o continuare imediată a proiectului este listarea expoziției temporare pe bursa expozițională a RNMR 

2. PROIECT CULTURAL

“ARAD – 1918. LOCURI UNDE S-A SCRIS ISTORIA”

Aria tematică: Educație prin cultură

Contract de finanțare Nr. P0189/ 27 februarie 2018

Obiectivele proiectului :

Promovarea educațională a patrimoniului cultural mobil deținut de Complexul Muzeal Arad și a patrimoniului construit aradean, cu referire la tema ”Arad – 1918. Locuri unde s-a scris istoria” în rândul elevilor și respectiv, tinerilor cu dizabilități, din școlile speciale, ca alternativă la petrecerea timpului liber. Implementarea activităţilor de educație muzeală, împreună cu voluntarii, în cadrul muzeului, dar și în afara spațiului muzeal, în școlile și instituțiile partenere și chiar în mediul virtual. Astfel, se asigură diversificarea ofertei muzeale, participarea muzeului viu în viaţa comunităţii şi promovarea identităţii interculturale şi regionale.

Structura proiectului include următoarele componente:

1. Expoziție didactică, itinerantă, cu titlul ”Arad – 1918. Locuri unde s-a scris istoria”, realizată în colaborare cu partenerii din proiect (muzeografi, istorici, cadre didactice). 2. Ateliere de lucru interactive pentru elevii școlilor partenere, realizate în cadrul expoziției itinerante, împărțite pe module, realizarea unui portofoliu cu lucrări (fotografie/desen) și realizarea de audioguide-uri gratuite (pe platforma online https://izi.travel/ro), pentru personalitățile și monumentele cuprinse în turul ghidat, inspirate de tema proiectului. 3. Tur ghidat la monumentele din orașul Arad, locuri unde s-a scris istoria Marii Uniri, în 1918, cu vizitarea Muzeului Memorial ”Vasile Goldiș” Arad si a Complexului Muzeal Arad. 4. Școală de vară, cu itinerarea expoziției didactice cu tema ”Arad – 1918. Locuri unde s-a scris istoria” și organizarea de activități de educație muzeală, organizată pentru copiii din localitățile județului Arad, inspirate de tema proiectului.

5. Expoziţie cu produsele proiectului: lucrările realizate în cadrul atelierelor.

6. Sesiune de evaluare cu partenerii - concluzii, sustenabilitatea proiectului fiind asigurată prin stabilirea de noi parteneriate culturale (şcoli, asociaţii) în vederea itinerării expoziției ”Arad – 1918. Locuri unde s-a scris istoria” și realizării unor ateliere interactive în colaborare cu școli din județul Arad și uploadarea audio-guide-urile, realizate împreună cu elevii, pe platoforma on-line, gratuită https://izi.travel/ro.

Echipa de proiect:

dr. Peter Hügel - manager de proiect

dr. Adelina Stoenescu – coordonator proiect

ec. Emanuela Bundea - contabil

Corina Ghilea - muzeograf

Ioan Scripciuc – documentare foto-video

Partenerii de proiect:

Complexul Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale/Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” Arad

Organizația Noua Acropolă în România – filiala Arad

Școala Gimnazială Iosif Moldovan Arad

Liceul Special ”Sfânta Maria” Arad

 

Galerie foto (6)


Scrie un comentariu

trimite