Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Pro și contra instalării de geamuri termopane la locuințe

În ultimii ani, geamurile tip termopan, cunoscute și sub numele de termopane, au devenit o alegere populară pentru locuințele care se construiesc sau se renovează la noi în țară. Aceste ferestre contemporane conțin mai multe straturi de sticlă și sunt disponibile încadrate în materiale precum aluminiu și PVC. Spațiul dintre cele geamuri este umplut cu gaze inerte precum xenon, argon sau kripton pentru a forma o etanșare și o barieră izolatoare între interiorul și exteriorul clădirii. Dacă intenționați să instalați ferestre noi sau să le înlocuiți pe cele vechi, ghidul nostru vă va ajuta să decideți dacă ferestrele cu geam termopan sunt cea mai bună alegere sau nu.

Pro și contra instalării de geamuri termopane la locuințe
Comentează 0

Plusuri ale ferestrelor termopane

Îmbunătățesc eficiența energetică

Geamurile duble reduc semnificativ cantitatea de căldură care intră sau iese din casă, iar etanșarea lor asigură o izolare termică eficientă. Ca urmare, în anotimpurile reci vor păstra căldura în casă, iar în cele  calde termopanul reduce temperaturile în interior. Acest lucru duce la o folosire mai redusă a instalațiilor de încălzire sau răcire și reduce consumul de energie/ combustibil al unei case, asigurând astfel economii bune la facturile lunare și o emisie de carbon redusă.

Asigură izolare fonică

Un alt avantaj al ferestrelor cu geam termopan este că funcționează ca o barieră acustică eficientă care reduce semnificativ poluarea fonică din exterior și creează interioare izolate fonic. Aceste ferestre sunt foarte potrivite pentru casele care sunt aproape de drumurile principale zgomotoase, școli, aeroporturi și așa mai departe.

Securitate bună

Ferestrele cu geam termopan Salamander sunt mult mai puternice decât ferestrele cu un singur panou din sticlă, ceea ce le face greu de spart. În plus, aceste geamuri sunt robuste și sunt mai puțin susceptibile să fie afectate de vânt sau din cauza vibrațiilor cauzate de traficul intens. Se pot încorpora, de asemenea, sisteme moderne de securitate în unitățile de geamuri termopan.

Sfat: pentru securitate suplimentară, optați pentru sticlă securizată sau laminată, care este foarte greu de spart.

Previne decolorarea de la razele UV

Un alt plus este că geamurile duble împiedică razele ultraviolete să pătrundă în interior și protejează mobilierul, covoarele și tablourile de estompare.

Minusuri ale ferestrelor termopane

Sunt scumpe

Ferestrele cu geam termopan sunt  mult mai scumpe decât alte tipuri de ferestre cu geam obișnuit. Dacă se optează pentru straturi de sticlă specială (Low-e, Four Season, reflectorizantă, laminată) sunt mult mai performante dar se vor adăuga multe zero-uri prețului de cumpărare.

Nu pot fi reparate

Principalul dezavantaj al ferestrelor termopan este că acestea nu pot fi reparate (deși meșteri ”binevoitori” se vor oferi poate să le cârpească). Asigurați-vă că foile de sticlă sunt etanșe și sigilate corespunzător, altfel poate apărea condens între ele. În caz de daune, întreaga fereastră va trebui înlocuită complet.

Notă: Ca măsură de precauție, este recomandabil să alegeți numai mărcile care oferă termene de garanție bune. Mărcile ieftine pot produce ferestre care sunt predispuse la scurgeri de aer și la sisteme de închidere defecte.

Nu sunt mereu potrivite pentru casele tradiționale

Un efect al alegerii de geamuri termopan este acela că acestea conferă casei un aspect modern. Ca urmare, aceste ferestre pot să nu se potrivească cu o construcție într-un stil mai tradițional sau cu o casă de vacanță, de exemplu. Marii producători încearcă însă să ofere o soluție la acest neajuns, producând rame care imită lemnul sau de culori și modele diverse, care să se potrivească la o multitudine de stiluri. De asemenea se integrează sticle speciale termopan la rame de lemn natural sau stratificat. Evident, aceste soluții vin cu prețuri suplimentare, cele mai ieftine geamuri fiind cele albe cu tâmplărie PVC.


Scrie un comentariu

trimite