Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Primul eveniment de suflet al sportului arădean, astăzi la Biblioteca Județeană

O idee strălucită a directorului acestui locaș de cultură, Florin Didilescu

 

Primul eveniment de suflet al sportului arădean, astăzi la Biblioteca Județeană
Comentează 0

E greu să prinzi un cuplu de arbitri pentru destăinuiri și să-i ai la dispoziție aproape două ore. Noroc cu programul mai putin încărcat al celor doi invitați de astăzi, cavaleri ai fluierului în  fotbal, Ioan Igna și Ovidiu Hațegan.
Au fost superbi. Nelu Igna ( Neluțu , cum ne-a rugat să-i spunem) , o adevărată enciclopedie a faptelor, cu o memorie a datelor și locurilor de desfășurare, excepțională, a înșirat , mai întâi povestea evoluției lui Ovidiu Hațegan  de la propunerea acestuia de către Mircea Toderici, fost președinte al Comisiei Județene a Arbitrilor Arad și până la explozia în arbitrajul de elită. Apoi, tot Ioan Igna a parcurs câteva episoade cu date exacte din experiența sa la Campionatele Mondiale și Europene, cu har de povestitor ieșit din comun.
Sfatul arădeano- timișoreanului , sfat valabil și pentru reprezentanții arbitrajului județean , aflați în sală a fost : ” Niciodată un  viitor arbitru să nu încerce să copieze un model ales. Nu va reuși . Să luați de la  fiecare modele alese, doar ceea ce ți se potrivește”
În arbitraj , valoarea nu ține loc de numărul anilor, a fost concluzia principală a discuțiilor, la această valoare contribuind cu multe procente , cultura, inteligența și personalitatea unui arbitru.
Ovidiu Hațegan a precizat, referindu-se la   explozia tehnologiei în arbitraj, că nu poți câștiga un război cu tehnologia, pentru că arbitrul este un om, decizia lui trebuie luată în fracțiuni de secundă ( ”arta clipei”, sublinierea directorului Florin Didilescu), iar un arbitru trebuie să ia între 200 și 300 de decizii la un meci.
Întâlnirea a mai fost punctată cu întrebări din partea unora din cei prezenți ( Zeno Moldovan, Gyury Vaczi, Lucia Bibarț precum și câțiva jurnaliști)
Dintre fostle glorii ale UTA-ei în sală s-au aflat : Flavius Domide, Gyuri Vaczi, Dumitru Chivu precum și o echipă de juniori UTA, profesori de fotbal, membri ai galeriei alb-roșilor, reprezentanti ai televiziunilor locale.

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite