Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Prima ședință a noului CLM: unanimitate pe linie și o veste bună: drumul expres Arad-Oradea ar putea să devină AUTOSTRADĂ (FOTO) / UPDATE: Care este componența comisiilor de specialitate

A fost prima ședință a noului Consiliu Local Municipal, ședință precedată de o ședință pe comisii. Dacă în timpul întâlnirii pe comisii consilierii USR PLUS au pus tot felul de întrebări, lăsând să se înțeleagă că se comportă ca un partid de opoziție, ședința de plen a fost mult mai liniștită, toate punctele aflate pe ordinea de zi fiind aprobate în unanimitate. Asta, în condițiile în care proiectul de la punctul 7, cu privire la aprobarea tarifului de operare a Stației de Compostare în Tunel Arad, a fost retras.

Prima ședință a noului CLM: unanimitate pe linie și o veste bună: drumul expres Arad-Oradea ar putea să devină AUTOSTRADĂ (FOTO) / UPDATE: Care este componența comisiilor de specialitate
Comentează 0

Update 1 Care este componența comisiilor de specialitate

 Noul Consiliu Local al Municipiului Arad a fost convocat în ședință publică extraordinară luni, 02.11.2020, începând cu ora 15.00,  în sala Regele Ferdinand, în vederea adoptării proiectului de hotărâre privind constituirea comisiilor de specialitate pentru mandatul 2020–2024. Cu aceeași ocazie a fost ales și președintele de ședință pentru perioada noiembrie 2020-ianuarie 2021, în persoana consilierului UDMR, Levente Bognar. Colegul acestuia de partid, Alexandru Meszar nu a fost prezent nici de această dată la ședință,  astfel că depunerea jurământului a fost amânată pentru o dată ulterioară. 

 Cele cinci comisii ale Consiliului Local Municipal sunt următoarele: 

Comisia 1  - Buget-finanțe, activități economice are următoarea componență: Sergiu Bîlcea și Florin Mariș (PNL), Florin Stana (USR-PLUS), Levente Bognar (UDMR) și Dorina Vornicu (PMP)

Comisia 2 – Urbanism, amenajarea teritoriului, patrimoniu este compusă din Mihai Pașca și Lazăr Faur (PNL), Dorian Curcanu, Daniela Sabău și Ioan Costea (USR-PLUS)

Comisia 3 – Servicii publice și protecția mediului este formată din Liliana Wass și Decebal Fordon (PNL), Sergiu Vlad și Siegfried Mayer (USR-PLUS) și Cosmin Buruc (PSD)

Comisia 4 -  Sănătate, familie, muncă și protecție socială: Dan Korodi, Lazăr Faur și Antoanela Naaji (PNL), Ioan Costea (USR-PLUS) și Ilie Cheșa (PSD)

Comisia 5 – Educație, cultură, culte, copii, tineret, sport și turism cu următoarea componență: Florin Ilioni (PNL), Codrin Vlad (USR-PLUS), Csilla Aur (PSD), Cristian Galea (PMP) și Alexandru Meszar (UDMR). 

 Ședința de constituire a comisiilor de specialitate ale Consiliului Local al Muncipiului Arad a fost urmată de ședința extraordinară cu 12 puncte pe ordinea de zi. ,,S-a încheiat prima ședință a noului consiliu, cu câteva proiecte importante. Înafară de materialele curente care se adună între două ședințe am avut ca urgență prelungirea termenului până la care puteau funcționa terasele. S-a convenit asupra datei de 31 decembrie ca să închidem anul calendaristic și pentru anul viitor vom gândi un regulament ca tot anul să fie deschise și terasele, iar străzile să rămână pietonale.  Unul dintre cele mai mari proiecte la care aderăm și noi în parteneriat cu CJ Arad, CJ Bihor și Primăria Oradea este cel de a prelua o parte din munca pe care o făceau cei de la Ministerul Transporturilor și CNAIR și de a face noi toate demersurile în ceea ce privește drumul expres Arad-Oradea fiind dispuși să finanțăm împreună cu partenerii noștri în prima fază refacerea studiului de fezabilitate, iar banii să-I primim  ulterior de la minister, fie din fonduri europene, fie din cele ale Guvernului. Suntem interesați de acest lucru pentru că dorim ca acest drum expres să facă legătura cu actuala autostradă și practic să devină o centură a cartierului Gai, iar actualul drum care trece pe acolo și are regim de centură să devină o simplă stradă din oraș fără trafic greu și aglomerație. Nu în ultimul rând cei care au avut afacerile închise din cauza pandemiei, cele două luni în care au beneficiat de unele scutiri de taxe și impozite se reportează la toată perioada în care e starea de urgență. Este o măsură necesară pentru a ajuta și acest domeniu”, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

 


Referitor la proiect de hotărâre privind aprobarea constituirii unui parteneriat între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., Municipiul Oradea, Municipiul Arad, Judeţul Arad și Județul Bihor, în vederea implementării proiectului de infrastructură „Drum expres Oradea -Arad”, Sergiu Bîlcea, liderul de grup al PNL, a avut mai multe amendamente, care au fost de altfel aprobate tot în unanimitate. Aici trebuie însă menționat că, potrivit lui Bîlcea, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Arad, reactualizarea studiului de fezabilitate va duce la transformarea drumului expres în autostradă. De altfel, în urmă cu câteva săptămâni vă informam că o autostradă între Arad și Oradea ar putea fi construită cu bani de la americani.

Pentru mai multe detalii intrați AICI.

 Pe de altă parte, trebuie spus că în momentul de față autoritățile iau în considerare și fondurile europene ca variantă de finațare a lucrării în valoare de un miliard de euro.

Un deputat consilier

În altă ordine de idei, am remarcat prezența la ședință, în calitate de consilier, a deputatului USR Sergiu Vlad, care pare să nu se fi decis încă dacă rămâne parlamentar sau consilier local.

În ceea ce privește liderii de grup, aceștia au fost anunțați, la propunerea primarului. Este vorba despre Sergiu Bîlcea-PNL, Florin Stana – USR, Ilie Cheșa – PSD, Cristian Galea – PMP și Levente Bognar – UDMR. De altfel, Bognar a fost ales și președinte de ședință pentru următoarele trei luni, cu 12 voturi pentru. Asta, în condițiile în care contracandidatul său, Florin Stana, a obținut nouă voturi.

În încheierea ședinței, primarul Călin Bibarț le-a mulțumit consilierilor prezenți pentru efort și pragmatism.

Foto: Vasile Zărăndan

  

Galerie foto (53)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite