Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Prețuri mai mari la pompă de la 1 ianuarie. Compensarea cu 50 de bani pe litru nu va mai fi prelungită

Prețuri mai mari la pompă de la 1 ianuarie! Guvernanții nu mai prelungesc compensarea cu 50 de bani pe litru. În ultimele săptămâni, prețurile au scăzut aproape zilnic. Prețul unui litru de benzină a scăzut sub nivelul de acum un an. În schimb, motorina s-a ieftinit mai puțin, iar acum diferența dintre cele două tipuri de carburant este semnificativă. 

Prețuri mai mari la pompă de la 1 ianuarie. Compensarea cu 50 de bani pe litru nu va mai fi prelungită
Comentează 0

Guvernul nu va prelungi actualul mecanism de compensare a prețurilor la carburanți cu 50 de bani pe litru, care urmează să expire la data de 31 decembrie.

În prezent, prețul mediu la benzină a scăzut la 6,02 lei pe litru, iar prețul mediu la motorină a scăzut la 7,17 lei pe litru, dar șoferii vor plăti cu 50 de bani mai mult de la 1 ianuarie 2023, în contextul în care compensarea nu se va mai aplica.

Ce efect va avea eliminarea compensării la carburanți

Efectul eliminării compensării la carburanți ar fi o ușoară scumpire a acestora, de 22 – 24 de bani pe litru, în urma unei ieftiniri de aproape un leu pe litru ce a fost înregistrată în ultima lună, conform economica.net.

Noile niveluri ale accizelor pentru carburanți, aplicabile pentru anul 2023, sunt de 1.656 de lei pentru 1.000 de litri, la benzină, și de 1.518 de lei pentru 1.000 de litri, la motorină. Accizele în vigoare până la sfârșitul acestui an sunt de 1.893 de lei pentru 1.000 de litri la benzină și 1.735 de lei pentru 1.000 de litri la motorină.

Concret, în situația în care prețurile vor crește înapoi cu 50 de bani pe litru, acestea vor scădea ulterior cu 28 de bani pe litru la benzină și 26 de bani pe litru la motorină, grație introducerii noilor accize. De aici rezultă o scumpire cu 22 de bani pe litru la benzină și cu 24 de bani pe litru la motorină. Însă, companiile ar putea să nu scumpească benzina și motorina cu toți cei 50 de bani, cât era compensarea.

6 luni de compensare

Pe 30 iunie, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care prevedea compensarea cu 50 de bani a prețului carburanților timp de trei luni, de la 1 iulie, până la 1 octombrie. 25 de bani au fost suportaţi din bugetul de stat, iar cealaltă jumătate a fost reducerea aplicată de lanţurile de benzinării.

La momentul adoptării ordonanței de compensare, prețul mediu la benzină era de 8,65 de lei pe litru, iar la motorină de 9,22 de lei pe litru. Măsura a fost apoi prelungită de la 1 octombrie, tot pentru trei luni.

Sursa: realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite