Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Prețul curentului electric ne scurtcircuitează buzunarele

Prețul energiei electrice pe bursa OPCOM are luni o medie de 326 de lei pe MWh, mai mult decât dublu față de acum o săptămână, arată datele operatorului pieței, informează Agerspres.

Prețul curentului electric ne scurtcircuitează buzunarele
Comentează 0

Este vorba de piața spot (pentru ziua următoare). Prețul maxim, de 570 de lei pe MWh, va fi atins în această seară, între orele 17:00 și 19:00.

Producția de energie eoliană, care de regulă coboară prețul pe bursă, este scăzută luni, dar energia hidro, de asemenea ieftină, este pe primul loc în topul surselor,  potrivit datelor prezentate pe site-ul Transelectrica.

Consumul național luni, la ora 10:30, era de 8.092 MW, mai mare decât producția, care a ajuns la 7.903 MW. Diferența de 190 de MW reprezintă importuri de energie. Faptul că România aduce energie din afară arată că, fără aceste importuri, prețul ar fi fost și mai mare pe piața internă.

Piața spot de energie din România este cuplată cu cele din Ungaria, Slovacia și Cehia. Din datele OPCOM mai reiese că țara noastră are luni cele mai mari prețuri din regiune între orele 14:00 și 22:00. Astfel, la ora de vârf, în România un MWh costă 124 de euro, față de 100 de euro în Ungaria și Slovacia say 79 de euro în Cehia.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite