Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

,,Praznicul de Pită nouă" la Pecica și 50 de ani de la înființarea Ansamblului de dansuri populare.

,,Praznicul de Pită nouă
Comentează 1

Praznicul de Pită Nouă este cea mai însemnată sărbătoare a pecicanilor, sărbătorind stângerea roadelor de pe câmp. Pe lângă praznic s-a sărbătorit anul acesta şi jumătate de secol de la înfiinţarea ansamblului de dansuri pecicane, numindu-se pe atunci ansamblul de dansuri Mureşul din Pecica, astăzi purtând denumirea de Păstrătorii Tradiţiei.

            Pecica este nu numai grânarul acestui colţ binecuvântat de ţară, renumele mergându-i până departe în Europa datorită pâinii ce se coace aici şi o spunem cu mândrie că sunt foarte mulţi români care atunci când se întorc din străinătate acasă, indiferend de unde locuiesc în România,  înainte cu câteva zile de a se reîntoarce în țară comandă telefonic pâine de Pecica, iar atunci când ajung în Pecica, pâinea îi aşteaptă încinsă cu tricolorul românesc, să-şi amintească că au ajuns pe pământul lor, că nu mai sunt printre străini.

            Este o tradiţie foarte frumoasă, iar meritul este al tuturor pecicanilor, pentru că nu au uitat ceea ce au primit în dar de la bunici şi păstrează vii obiceiurile locului, dar în special a celor ce conduc destinele acestui frumos oraş, respectiv primarului ANTAL PETRU şi viceprimarului Stanoiov Miodrag, care împreună cu echipa primăriei au făcut din Pecica un oraş frumos, care nu mai seamănă cu acea comună agrară din trecut.

            De câte ori ajung la Pecica sunt întâmpinat cu căldură de domnul primar şi domnul viceprimar, mă bucur să-i revăd întotdeauna, doi oameni care știu să facă o echipă bună de ani și ani de zile și iată că acest lucru se vede, orașul este curat, frumos și apar mereu schimbări în bine.

            Programul de duminică a debutat în sala de conferinţe şi festivităţi (intonându-se imnul României), împrună cu oficialităţi ale judeţului Arad, invitaţi şi pecicani deopotrivă. Admistraţia locală nu a uitat nici de cei care au plecat din Pecica, dar şi-au adus contribuţia la cultura românească, care au fost cu inima şi gândul acasă printre cei dragi.

            Astfel prof. Univ. Dr. OTILIA HEDEŞAN a primit distincţia ,,Rădăcini Pecicane,, iar prof. GHEORGHE RANCU-BODROG a primit titlul de excelenţă în aplauzele celor prezenți în sală.

De la ora 13,00 tinerii încolonaţi în frumoasele costume populare de Pecica (româneşti şi maghiare), urmând căruţa cu Pita de Pecica, în frunte cu primarul, viceprimarul şi oficialităţile judeţene, care au fost prezente la evenimet s-au deplasat în piaţa din Pecica, unde a avut loc sfinţirea pâinii de către un sobor de preoţi. La ora 1430 a urmat masa festivă, iar apoi concursul de prins purcei, aflat la a X-a ediţie, unde 8 purceli au captat atenţia tuturor, fiind goniţi prin ţarc de copii cu vârste de 6-8 ani şi 9-12 ani.

De la ora 18 pe scenă au urcat copii începători de la ansamblul Păstrătorii Tradiţiei din Pecica, apoi ansamblul ,,Valea Mureşului,, din frumoasa comună Săvârşin.

 Invitați speciali, veniți de pe plaiuri mureșene au fost ,,Ansamblul Profesionist de dansuri ,,Mureșul,,din  Tîrgu-Mureș, prezentînd o suită de jocuri oltenești, țigănești dar și jocuri de pe frumoasa vale a Gurghiului, avînd soliste de marcă, pe Dorina Oprea, Dorina Grad și Leontina Pop  care au susținut  un frumos program artistic.

  De la orele 20,30 Spectacol Aniversar ,,Păstrătorii Tradiției,, la 50 de ani, prezentat de Felicia Stoian de la TVR-Timișoara, cea care ne încântă atât cu cântecul ,,bănățan,, dar și  prin felul frumos de a prezenta emisiunea. Prietenoasă și un om cald sufletește, trăiește și respiră prin cântecul popular, fiind omul potrivit la locul potrivit și o plăcere pentru public ca Felicia să fie prezentator la Praznic.

Nicolae Furdui Iancu a fost invitat de onoare, iar focurile de artificii au făcut ca orașul Pecica să strălucească în noapte.

 Pecica este și v-a rămâne  locul unde tradiția, folclorul și frumosul  sunt la ele acasă. Este orașul ce se schimbă de la o zi la alta, iar atunci cînd spunem Pecica, spunem de fapt oraș frumos și curat, spunem pământ roditor, holde mari de grâu ce se leagănă în adierea vîntului, iar ,,PITA,, cea de toate zilele, nicăieri nu e mai bună ca aici la Pecica.

ca

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite