Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Potrivit liberalilor arădeni, bugetul cuprinde investiții care permit relansarea economiei

Parlamentarii PNL Arad au prezentat Bugetul României, votat marți, asumat de Guvernul Partidului Naţional Liberal. Aceștia consideră că avem un buget de responsabilitate, într-un an marcat de pandemie și de urmările economice și sociale ale acesteia.

Potrivit liberalilor arădeni, bugetul cuprinde investiții care permit relansarea economiei
Comentează 0

Senatorul Ioan Cristina a vorbit despre investițiile majore realizate prin acest buget„Avem investiții mari în infrastructură care vor dezvolta sistemul de transport și care ajută economia să crească. Printre acestea, amintesc autostrada Transilvania, pentru care s-au alocat de 2,4 ori mai multe fonduri decât în 2020, adică 894 milioane lei. Pentru această autostradă, anul trecut au fost atribuite contracte pentru două tronsoane noi. Pentru Autostrada Sebeș - Turda vom aloca 210 milioane lei, pentru Autostrada Lugoj-Deva – 145 milioane lei, toate segmente importante pentru Arad. O altă investiție majoră este calea ferată Curtici-Simeria, pentru care au fost alocați 1,8 miliarde lei. Un buget responsabil este un buget care aduce bani către astfel de obiective”, a declarat senatorul PNL.

Stimularea relansării economice și menținerea locurilor de muncă

Deputatul Glad Varga apreciază că principalele obiective ale Guvernului liberal în 2021 sunt stimularea relansării economice și menținerea locurilor de muncă. „Bugetul de stat a fost aprobat săptămâna aceasta, iar părerile sunt împărţite, variind de la «a trecut prea repede prin Parlament» la «a fost aprobat prea târziu, deja suntem în martie». Traversăm o perioadă excepţională în istoria recentă, ne confruntăm cu o pandemie globală, care are în continuare un impact major asupra vieţii economice şi sociale. Că agreăm sau nu termenul aprobării bugetului este mai puţin relevant. Cert este că acum avem bugetul aprobat şi este necesar să trecem de la proiecţie la implementare. Pasul imediat următor este relansarea economică şi crearea de noi locuri de muncă, dar mai ales sprijinirea companiilor cu capital 100% românesc, care se confruntă deja cu pierderi semnificative şi riscul de a nu mai păstra locurile de muncă existente. Bugetul este construit pe creştere economică de 4,3%, include măsuri de combatere a efectelor pandemice asupra economiei şi, în plus, avem şi programe de sprijin al IMM-urilor, însă acestea trebuie urgentate. Degeaba le fluturăm în hârtii, dacă implementarea lor este amânată. Trebuie să ne gândim că aceste companii româneşti au pierdut deja mult, unele sunt în prag de faliment. Un ajutor venit prea târziu poate fi inutil în cazul acestora din urmă. Birocraţia sau lipsa personalului sunt inacceptabile ca scuze pentru tărăgănarea contractărilor prevăzute prin aceste programe de sprijin. Îndemn miniştrii de resort să găsească rapid soluţii, astfel încât sumele menţionate să ajungă la beneficiarii afectaţi de pandemie. Prin buget am alocat fonduri pentru a combate efectele pandemiei: 1,9 miliarde de lei pentru șomaj tehnic, 1,35 miliarde pentru materiale sanitare, 1,4 miliarde de lei pentru achiziție de vaccin, 2,5 miliarde de lei pentru HORECA. Vom da drumul la programe pentru firmele private care au nevoie de sprijin. Încă de la preluarea mandatului am făcut interpelări adresate ministrului economiei şi o voi face şi în următoarea perioadă pentru că unele programe vin cu întârziere pentru beneficiari. Sper ca programele aflate în aplicare să ajungă repede la cei care au avut activitatea suspendată luni de zile, așa cum este cazul HORECA. Mă bucur că Ministerul Mediului are o creștere substanțială de buget față de anul trecut, care ne permite să continuăm proiectele dedicate protejării mediului și unei vieți sănătoase. Avem mai multe proiecte pe mediu în 2021 și voi monitoriza aplicarea lor. Vreau să precizez că am votat amendamentele opoziției referitoare la Arad, din respect pentru arădeni, le-am susținut și noi în trecut, ar fi fost o ipocrizie să nu le votăm”, a declarat deputatul Glad Varga.

Despre proiectele Aradului

La rândul său, deputatul Sergiu Bîlcea a vorbit despre proiectele Aradului care sunt cuprinse în buget. „În acest moment de criză, reușim să garantăm salariile și pensiile și să orientăm mulți bani spre investiții.  Peste 60 miliarde de lei, dintre care 50% provin din fonduri europene și 50% din bani guvernamentali merg spre investiții și ajută la creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă. Mai multe proiecte ale Aradului sunt cuprinse în buget, printre acestea Pasajul din Micălaca, Palatul Copiilor, Policlinica CFR, continuarea lucrărilor la Colegiul Naţional Elena Ghiba Birta, continuarea investițiilor asumate prin PNDL în tot județul. Proiectele mari realizate din fonduri europene vor avea cofinanțare pe măsură ce fac pași înainte – mă refer la Centura de Sud-Est, Cetatea Aradului în parteneriat cu Primăria Arad, drumul expres Arad – Oradea, reabilitarea căii ferate Arad – Timișoara, amenajarea Canalului Mureșel”, a declarat deputatul Sergiu Bîlcea.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite