Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Pot camerele de supraveghere cu funcții de Inteligență Artificială să asigure cel mai înalt nivel de protecție?

În zilele noastre, camerele de supraveghere AI (cu funcții de inteligență artificială) sunt tot mai răspândite, tot mai mulți producători fiind implicați în dezvoltarea de modele datorită numeroaselor beneficii pe care acestea le aduc.

Dacă în proiectele rezidențiale și comerciale de mici dimensiuni, camerele de supraveghere cu AI sunt, poate, prea complexe pentru a merita investiția, în numeroase alte aplicații (instituții oficiale, muzee, aeroporturi, gări, magazine mari, parcări) aceste camere sunt cele mai eficiente instrumente pentru supravegherea video.

Pot camerele de supraveghere cu funcții de Inteligență Artificială să asigure cel mai înalt nivel de protecție?
Comentează 0

În zilele noastre, camerele de supraveghere AI (cu funcții de inteligență artificială) sunt tot mai răspândite, tot mai mulți producători fiind implicați în dezvoltarea de modele datorită numeroaselor beneficii pe care acestea le aduc.

Dacă în proiectele rezidențiale și comerciale de mici dimensiuni, camerele de supraveghere cu AI sunt, poate, prea complexe pentru a merita investiția, în numeroase alte aplicații (instituții oficiale, muzee, aeroporturi, gări, magazine mari, parcări) aceste camere sunt cele mai eficiente instrumente pentru supravegherea video.

Ce sunt camerele de supraveghere cu AI

Camerele de supraveghere cu functii AI sunt camere specializate de rețea IP ce performează funcții analitice avansate precum: detecția mișcării, detecția chipului uman, monitorizarea traficului, numărarea de persoane, identificarea plăcuțelor de înmatriculare. Aceste funcții de inteligență artificială sunt obținute cu ajutorul unui software avansat de analiză video, prezent în camera de supraveghere și recorderul la care aceasta este conectată.

Camerele de supraveghere cu inteligență artificială pot funcționa ca dispozitive independente, înregistrând pe card SD sau pot fi conectate la un recorder de rețea (NVR) pentru a se obține un sistem de supraveghere cu funcții AI. În acest caz, înregistrările se vor efectua pe un hard disk central. Trebuie să precizăm că, deși multe modele de camere de supraveghere se definesc ca și modele cu AI, numai unele dintre ele pot efectua funcțiile de identificare a plăcuțelor de înmatriculare.

Camerele de supraveghere cu AI au funcții și beneficii unice--iată câteva!

Poate cea mai remarcabilă și impresionantă funcție a camerelor de supraveghere cu AI este că pot efectua diferența între elementele naturale, oameni și animale. Prin urmare, o astfel de cameră vă va alerta doar atunci când un intrus intră în casa dvs! Față de alte camere de supraveghere, care se declanșează la detecția mișcării (indiferent dacă este provocată de vânt, frunze, animale, oameni), camera de supraveghere cu AI se activează doar de la mișcările omului. Chiar dacă modelele cu senzor de mișcare PIR (le găsiți și în catalogul de la rovision.ro) vor reduce din alarmele false, ele nu pot egala în performanțe sub acest aspect camerele de supraveghere cu AI.

Un alt beneficiu semnificativ adus de camerele de supraveghere cu AI este cel al recunoașterii faciale, ceea ce înseamnă că o cameră de acest fel va putea diferenția între fețele noi și cele familiare. O astfel de cameră poate fi setată pentru a trimite notificări doar atunci când sunt identificate fețe nefamiliare. Mai mult decât atât, camerele de supraveghere cu AI își pot aminti un chip suspect, precum cel al hoțului care a intrat în casă și identifica fața imediat ce acesta își face, din nou, apariția. Există deja camere de supraveghere IP cu AI care permit personalului de securitate să identifice studenții, în baza aspectului lor. Cu ajutorul acestor camere, un gardian poate să extragă un video de oriunde în campus unde studentul a fost înregistrat.

Anumite camere de supraveghere cu AI pot colecta informații și să analizeze o scenă pentru a determina ce e ieșit din comun pentru o anumită situație. Atunci când camerele de supraveghere cu AI captează un eveniment neobișnuit, sistemul va trimite imediat o alertă prin metoda de notificare preferată de utilizator. Astfel, se va salva mult timp, altfel necesar pentru a vizualiza un număr impresionant de video-uri captate. Mai mult decât atât, camerele de supraveghere avansate cu AI vor putea să identifice anumite tipuri de mișcări, precum mutarea anumitor obiecte dintr-un loc în altul. Această funcție este deosebit de utilă în supravegherea spațiilor comerciale (magazine) pentru a capta hoții care fură obiecte mai mici, pentru a le ascunde în buzunare.

O noutate pentru supravegherea video este aceea că modelele de supraveghere cu AI fac posibile identificarea și analizarea obiectelor care sunt în mișcare. Spre exemplu, dacă o față nouă intră în casa dvs, o cameră de supraveghere cu AI va efectua zoom optic și analiza ținta în mod automat. În plus, va realiza o poză clară sau va înregistra un video cu persoana suspectă pentru a nu pierde informații prețioase despre cei care s-au strecurat, fără permisiune, pe proprietatea dvs.

Camerele de supraveghere cu AI nu pot doar să înțeleagă ceea ce văd, dar și ceea ce aud, preluând comenzi de la dvs asemeni Alexei de la Google. Într-o anumită măsură, puteți vorbi in mod direct cu o cameră de supraveghere cu AI pentru a-i transmite ce anume căutați (spre exemplu, încercați să vedeți momentul în care a ajuns fiul de la școală cu o zi în urmă). Astfel, veți economisi timp și energie, nefiind nevoie să căutați pentru câteva ore printre fișierele de mari dimensiuni cu înregistrările video.

Detecția mișcării în instituțiile sanitare și centrele de îngrijire

Camerele de supraveghere cu AI nu doar optimizează securizarea unui spațiu, ci și acțiunile care au loc în instituțiile sanitare, îmbunătățind tratamentele și procedurile de îngrijire a pacienților. Pe perioada pandemiei Covid-19, camerele de supraveghere AI au ajutat la monitorizarea persoanelor care nu purtau mască sau care nu urmau regulile de igienă.

Cu aceste camere de supraveghere, se pot identifica persoanele care cad din cauza slăbiciunii sau a altor motive medicale. Există camere de supraveghere cu AI care sunt instruite să detecteze când o persoană stă în picioare, stă întinsă pe jos sau stă pe scaun. Ori de câte ori va identifica un comportament neobișnuit, o astfel de cameră va trimite alerte către personalul medical.

Camerele de supraveghere cu AI pot proteja informațiile despre pacienți, altfel vizibile pe ecranul calculatorului și captate de camerele de supraveghere. Aceste camere protejează informațiile sensibile și intimitatea pacienților, ascunzând seturi configurabile de obiecte precum laptopuri, tastaturi și chiar persoane în video, făcându-le neclare și greu vizibile.

Cum funcționează camerele de supraveghere cu AI?

Dacă nu lucrați în domeniul supravegherii video, este firesc să vă întrebați cum este posibil ca să existe camere de supraveghere capabile să înțeleagă ce se întâmplă și să trimită alerte când un eveniment grav are loc.

De fapt, explicația vine de la senzorii și hardware-ul cu care camerele sunt echipate. Camerele de supraveghere AI pot produce un model 3D updatat pentru ariile supravegheate. Astfel, numai mișcările 3D precum cele declanșate de oameni sau animale pot acționa o alertă la camerele de supraveghere cu AI.

Cu ajutorul învățării profunde pentru mașini, camerele de supraveghere AI pot identifica în timp adulți, copii, animale de companie și chipuri nefamiliare, dar și trimite alerte când un pericol real sau un incident specific are loc.

Pentru a identifica anumite mișcări, camerele de supraveghere AI vin cu anumite comportamente neobișnuite presetate (ridicarea de pe jos a unui obiect și introducerea lui în buzunar, spre exemplu). În general, camera va potrivi noile imagini la mișcările presetate și declanșa o alertă inteligentă, ori de câte ori are loc un incident suspect.

Cât de precise sunt camerele de supraveghere cu AI?

Camerele de supraveghere cu AI sunt mai precise decât camerele de supraveghere clasice, întrucât ele elimină riscul unor erori umane. Această performanță reduce numărul de alarme false și, implicit, costurile pentru operarea sistemelor de supraveghere.

Vizibilitatea unei camere de supraveghere obișnuite asupra unui spațiu public ar putea fi alterată de vreme (ploaie, ceață) sau blocată de diverse obiecte. Pentru oamenii care urmăresc imaginile captate de camere, aceasta situație poate împiedica filtrarea eficientă a riscurilor posibile pentru securitate. În cazul unei camere de supraveghere cu AI, însă, aceasta se poate uita, simultan, la toate zonele, să compare imaginile cu alte milioane de imagini de referință și să le proceseze pentru a identifica un intrus sau risc mult mai eficient.

Dacă sunteți preocupat de siguranța familiei dvs. și sunteți interesat de cele mai eficiente sisteme ale momentului, considerați investiția în camere de supraveghere cu funcții de inteligență artificială. Echipa de la rovision.ro vă va ghida în procesul de selecție și nu vă rămâne decât să verificați care vă este bugetul pentru supravegherea reședinței dvs. Este posibil ca, odată alese aceste camere, să fiți nevoit să cheltuiți mai mult decât ați anticipat!


Scrie un comentariu

trimite