Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Poliția Locală în luptă cu infracționalitatea

Poliția Locală în luptă cu infracționalitatea
Comentează 0

Scandalagii, hoți, potențiali violatori, persoane agresive sau aflate pe străzile orașului sub influența băuturilor alcoolice ori a unor substanțe care produc efecte psihotrope, cu toții au ajuns în atenția polițiștilor locali cu atribuții de ordine publică, însă, de multe ori, adoptarea unor măsuri care să conducă la îndepărtarea pe termen lung de pe domeniul public nu depinde doar de prestația oamenilor legii. În ultimele șapte luni, la nivelul unui singur serviciu din cadrul Direcției Generale Poliția Locală s-au înregistrat peste 10 situații în care polițiștii locali de la ordine publică au obținut elemente ce ar fi putut reprezenta mijloace de probă privind infracțiuni cu violență sau împotriva avutului privat. Colegii de la Poliția Municipiului Arad cu atribuții de poliție judiciară, care au primit aceste constatări de la poliția locală, au fost în imposibilitatea de a propune trimiterea in judecată a autorilor de refuzul victimelor sau păgubiților de a întocmi plângeri prealabile, conform prevederilor articolului 295 din Noul Cod de Procedură Penală. În aceste condiții, majoritatea contravenienților cu veleități penale revin pe străzi, în parcuri și în proximitatea locuințelor, intrând din nou în contact cu angajații DGPLA, ce procedează în mod repetat la amendare și aplicarea altor măsuri.
În luna martie, pe fondul unui conflict între două familii de etnie rromă pe strada Tarafului, o persoană a fost rănită și transportată ulterior la Spitalul Clinic Județean de Urgență, iar ușa de acces în bloc a fost distrusă. În situația respectivă, polițiștii locali cu atribuții de ordine publică au fost cei care au aplanat conflictul și au solicitat intervenția echipajelor Poliției Municipiului Arad și Inspectoratului Județean de Jandarmi, în vederea aplicării măsurilor prevăzute de lege. 
Finalul lunii martie s-a consumat sub semnul furturilor: doi minori surprinși de polițiștii locali, pe timpul patrulării, sustrăgând stâlpi metalici de susținere a unei schele din fața unui imobil situat pe strada Clopotului au fost predați echipajelor Poliției Municipiului Arad, în vederea continuării cercetărilor.
Aceeași măsură a fost aplicată, la începutul lunii mai, în cazul unui cetățean care a agresat fizic și verbal angajații Companiei de Transport Public.
Un bărbat depistat pe strada Miron Costin, sub influența unor substanțe care produc efecte  psihotrope a fost îndepărtat din zonă de polițiștii locali iar substanțele  au fost preluate pentru a fi analizate de lucrători ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate, unica structură abilitată în vederea combaterii traficului și consumului de substanțe care produc efecte psihotrope. În altă situație, un minor în vârstă de 17 ani, cu un comportament suspect, a fost interceptat de polițiștii locali pe strada Tribunul Dobra. Plantele găsite asupra sa la momentul percheziției corporale au fost ridicate pentru a fi analizate în laborator de către un echipaj al poliției naționale.
Trei persoane care, în luna august, au provocat scandal pe strada Tarafului, aruncând cu sticle înspre trecători și punând astfel în pericol integritatea corporală a acestora, au fost temperate, sancționate contravențional de către polițiștii locali și predate Poliției Municipiului Arad. 
În aceeași lună, o tânără a solicitat sprijinul polițiștilor locali, indicându-le un hărțuitor care de mai multe zile o urmărea pe un traseu din oraș. Bărbatul a fost interceptat și identificat de către polițiștii locali. Victimei i s-a recomandat să sesizeze incidentul Poliției Municipiului Arad, însă aceasta a declarat că refuză să depună plângere.
Pe parcursul lunii septembrie, exercitarea atribuțiilor Poliției Naționale în plan penal a fost solicitată de polițiștii locali cu atribuții de ordine publică în mai multe situații. În mod repetat, datele obținute de polițiștii locali nu au putut fi utilizate în  probarea unor fapte din dosare de cercetare penală, din cauza reticenței victimelor de a depune plângere.
În primele zile ale lunii, o minoră în vârstă de 15 ani  a fost agresată fizic în Piața Catedralei de o agentă de pază aflată într-o avansată stare de ebrietate. Sesizați de mama fetei, polițiștii locali cu atribuții de ordine publică au aplanat incidentul, au sancționat contravențional agresoarea și au procedat la imobilizarea acesteia. La fața locului a fost solicitată intervenția unui echipaj al colegilor din cadrul Poliției Municipiului Arad, însă mama minorei nu a dorit să depună plângere.
În a doua zi de școală, un minor lovit de un altul în vecinătatea Liceului Special „Sfânta Maria” a fost preluat de ambulanță, la solicitarea polițiștilor locali. Polițiștii locali aflați în proximitatea unității de învățământ din municipiu, au reținut agresorul în vârstă de 15 ani,. Ulterior, acesta a fost predat reprezentanților Poliției Municipiului Arad, în vederea continuării cercetărilor.
Echipajele de ordine publică au intervenit operativ și în cazul semnalării unei agresiuni fizice săvârșite de un hunedorean recent eliberat din Penitenciarul Arad asupra unei arădence în vârstă de 86 de ani, pe Bulevardul General Vasile Milea. Cazul a fost ulterior preluat de Poliția Municipiului Arad.
Pentru majoritatea persoanelor pretabile a deveni suspecți de infracțiuni în situațiile susmenționate nu a fost posibilă  continuarea cercetării penale din cauza reticenței victimelor/păgubiților, motiv pentru care, unii dintre indivizii amintiți vor putea să repete acțiunile săvârșite.
Un element demn de reținut constă în faptul că printre contravenienții din evidența Direcției Generale Poliția Locală Arad cu cele mai multe amenzi la activ se numără numeroase persoane cu istoric infracțional. Ca atare, sprijinul arădenilor acordat polițiștilor locali și colegilor de la „națională” pentru documentarea infracțiunilor săvârșite ocazional de aceștia – cel puțin în situațiile în care concetățenii noștri au calitatea de parte vătămată - ar avea drept efect și o scădere semnificativă a contravențiilor efectuate (cerșetorie, agresiuni verbale, murdărie pe domeniul public etc.).

 

 

Galerie foto (3)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite