Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Peste 15.000 de tone de nămol depozitat la stația de epurare emană un miros de dejecții în oraș

Locuitorii din mai multe cartiere ale orașului reclamă că de câteva săptămâni aerul a devenit greu respirabil din cauza mirosului de dejecții provenit de la stația de epurare, unde este depozitată materie provenită din canalizarea orașului, care este tranformată în nămol utilizabil pentru fertilizarea terenurilor agricole, scrie NEWS.RO.

Peste 15.000 de tone de nămol depozitat la stația de epurare emană un miros de dejecții în oraș
Comentează 0

O cantitate de peste 20 de tone de materie, formată în special din dejecții, este adunată în fiecare zi din canalizarea municipiului Arad, ajungând să fie depozitată la stația de epurare de la marginea orașului, însă mirosul neplăcut ajunge de aici în mai multe cartiere mari, ceea ce a stârnit nemulțumirea locuitorilor.

Arădenii reclamă că, de câteva săptămâni, de când vremea s-a încălzit, mirosul de dejecții este persistent, motiv pentru care nu pot deschide ferestrele locuințelor.

Mirosul afectează în special cartierele Alfa, Confecții, Pârneava și Vlaicu, respectiv aproape jumătate din oraș, însă în unele zile, când bate vântul mai tare, aerul devine greu respirabil în toate zonele.

Oficialii Companiei de Apă Arad, care administrează stația de epurare, spun că uscarea nămolului este o procedură obligatorie, iar când materia este scurmată, pentru a se prelua o cantitate pentru a fi transportată pe terenuri agricole, fiind folosită ca fertilizator, mirosul este mai puternic și ajunge în zonele locuite.

Conform purtătorului de cuvânt al companiei, Monica Iovan, tratarea nămolului provenit din canalizarea orașului se face prin deshidratare cu polimeri, iar apoi acesta este păstrat pe paturi de depozitare, temporar, până când este valorificat în agricultură.

”Producția de nămol generată acum de funcționarea stației de epurare este de aproximativ 8000 de tone pe an, iar capacitatea de depozitare a celor 26 de paturi de depozitare este de 29068 tone. În prezent, există un stoc de 15286 de tone de nămol care reprezintă un procent de ocupare de 52 %. Compania de Apă Arad prezintă public scuze pentru disconfortul creat de mirosul neplăcut”, a declarat Monica Iovan.

Compania de Apă a anunțat că va iniția, în următoarea perioadă, procedura pentru a amenaja o perdea vegetală în jurul stației de epurare. Astfel, vegetația ar urma să blocheze cel puțin parțial deplasarea aerului urât mirositor spre zonele locuite.

CITEȘTE CONTINUAREA PE NEWS.RO

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite