Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Peste 1.500 de semnături împotriva unei decizii aberante a IȘJ, care desființează clasa de matematică-informatică a Liceului Teoretic Pâncota

România se confruntă cu o mare plagă, cea a funcționarilor care stau ascunși în spatele unui birou și iau decizii care de care mai aberante, fără să se consulte cu cei care sunt puși să le aplice și cu cei cărora le sunt destinate. O astfel de plagă a lovit și Liceul Teoretic Pâncota, un liceu bun din județ, care este frecventat de elevi ce vin de la zeci de kilometri din zona Podgoriei. Asta, în condițiile în care reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Arad au decis să taie din pix clasa de matematică-informatică, adică clasa cea mai căutată de la Pâncota.

Peste 1.500 de semnături împotriva unei decizii aberante a IȘJ, care desființează clasa de matematică-informatică a Liceului Teoretic Pâncota
Comentează 2

Motivul? Unul aberant. Cică în clasele de a VIII-a de la Pâncota și Măderat (sat care aparține din punct de vedere administrativ de Pâncota) nu sunt decât vreo 50 de elevi. Astfel, în opinia „geniilor” de la IȘJ nu se justifică existența clasei de matematică-informatică. Ceea ce nu a luat însă în considerare niciunul dintre factorii de decizie de la IȘJ este că la Pâncota merg să învețe elevii de la Covăsânț, Șiria, Galșa, Mâsca, Târnova, Agrișu Mare, Târnova, Șilindia, deci premisa de la care pleacă este una lipsită de logică. Dar ce să-i faci, poate pe vremea când erau ei la școală, nu se făcea logică la liceu, sau cineva de la inspectorat a decis să scoată orele de logică din programă...

Vor să pună elevii pe drumuri

Situația în care a fost pus Liceul Teoretic Pâncota a fost prezentată astăzi, în cadrul unei conferințe de presă de Răzvan Cadar, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, și consilierii locali Doru Drăucean și Monel Pâncotan. „Este un caz tipic în care PSD arată că nevoile oamenilor nu sunt luate în seamă de acest partid”, și-a început tirada Cadar, făcând referire la faptul că Inspectoratul Școlar Județean se află sub controlul partidului de guvernământ. „Cei de acolo doresc să pună elevii pe drumuri. Au fost strânse peste 1.500 de semnături împotriva acestei decizii. Cei de la PSD spun că nu se va ocupa această clasă. Nimic mai fals. Anul trecut, toate cele trei clase ale Liceului Teoretic Pâncota au fost ocupate la prima repartiție. În trecut, ministrul Educației, zisă și Abramburica a desființat școlile profesionale și liceele tehnologice. Acum desființează și unele clase cu profil real”, a declarat Cadar. În continuare, acesta a ținut să menționeze că elevii de la Pâncota au avut tot timpul rezultate bune, absolvenții clasei de mate-info intrând la facultăți de la Arad, Timișoara și chiar Cluj, ca dă dăm doar câteva exemple. „Zilele trecute, domnul deputat Tripa a ieșit cu un comunicat de presă, probabil acesta este singurul lucru pe care îl face cu spor, încercând să pozeze în marele salvator al liceului”, a mai spus Răzvan Cadar, lansând o săgeată înspre pesedistul Florin Tripa.

Consilierul local Doru Drăucean a ținut la rândul său să vorbească despre rezultatele bune ale liceului, care anul trecut a ocupat un onorant loc opt în județ în ceea ce privește realizarea planului școlar. „Din punctul meu de vedere a fost o decizie greșită. La Liceul Teoretic Pâncota avem în construcție un nou corp de clădire, care este aproape finalizat. Ce se va întâmpla acum cu clădirea respectivă. Ministerul spune că nu avem destui elevi. Fals. Avem în clase și 32 de elevi, adică peste normativul de 28”, a punctat Drăucean, care a dorit la rândul său să bată obrazul celor de la IȘJ.

Cheltuieli în plus și eforturi mai mari

La rândul său Monel Pâncotan, fost viceprimar al orașului Pâncota, actual consilier local, susține că prin desființarea clasei de mate-info, multe familii vor fi obligate să își trimită copiii la Ineu sau la Arad, ceea ce înseamnă cheltuieli în plus și eforturi mai mari. „Din punct de vedere financiar este greu să ai un copil la școală în Arad. Copiii nu au nicio vină, dar ei vor avea mai mult de suferit. În Pâncota avem o fabrică care are nevoie de muncitori care să știe să lucreze pe calculator, adică ceea ce învață elevii de la clasa de matematică-informatică. Inspectoratul susține că elevii de gimnaziu de la Pâncota își continuă studiile în alte părți. Este adevărat, dar numărul celor care fac acest lucru este foarte mic. Majoritatea rămâne la Pâncota. Școala are o bază materială bună, am încercat să o mărim, să o dotăm cu calculatoare. Acum ce se întâmplă cu aceste investiții. În loc să se facă și o clasă profesională, se desființează o clasă”, afirmă Pâncotan.  

Dacă cei de la IȘJ nu vor înțelege că au greșit, Liceul Teoretic Pâncota va rămâne cu doar două clase, una cu profil uman și una cu profil economic, iar an de an zeci de copii din Podgorie vor fi nevoiți să parcurg distanțe mult mai mari decât în prezent sau să-și găsească gazde prin Arad, dacă vor să-și continue studiile.

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite