Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Pesta porcină africană SE EXTINDE. Noi focare confirmate în România

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat, duminică dimineaţă, două focare de pestă porcină africană în două exploataţii de mici dimensiuni din localităţile Pătârlagele şi Pănătău, din judeţul Buzău. Cele două gospodării din judeţul Buzău unde a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecţia şi a fost dispusă uciderea porcinelor şi ecarisarea carcaselor, a anunţat ANSVSA.

Pesta porcină africană SE EXTINDE. Noi focare confirmate în România
Comentează 0

Prefectul judeţului Buzău, Carmen Ichim, a declarat că "pesta porcină ar putea fi adusă din satul Frecăţei, judeţul Tulcea, de tatăl uneia dintre proprietarele porcilor infectaţi cu pestă porcină africană", scrie Agerpres.

"Oamenii sunt inconştienţi, este clar că pesta porcină a fost adusă din judeţul Tulcea, în condiţiile în care s-au luat toate măsurile de stopare a acestui virus", a mai declarat prefectul Carmen Ichim.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport în zonă.

ANSVSA mai spune că au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele suspecte şi de la cele sacrificate (3 capete), iar ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

De asemenea, a fost începută şi o anchetă a Poliţiei pentru a verifica informaţiile conform cărora virusul a fost introdus în judeţul Buzău prin produse din carne provenite de la porcii dintr-o zonă unde evoluează focare ale bolilor.

"ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie", mai transmite instituţia, care reaminteşte că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.

Buzăul este cel de al unsprezecelea judeţ în care a fost depistată pesta porcină africană, cea mai recentă raportare a ANSVSA arătând că sunt peste 780 de focare, iar aproximativ 120.000 de porci au fost deja sacrificaţi.

Sursa: romaniatv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite