Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

FOTO | PERCHEZIȚII la Secția Psihiatrie. Un medic lua mită pentru internări fictive, pe baza cărora beneficiarii se pensionau de boală / UPDATE: Dr. Delia Podea a fost dusă la audieri

Numeroase percheziții au loc la cabinete medicale din țară, iar la Arad mascații au ajuns la Secția Psihiatrie a Spitalului Județean, într-un caz complex în care unii medici sunt acuzați de luare de mită, abuzuri și falsificări de documente.

FOTO | PERCHEZIȚII la Secția Psihiatrie. Un medic lua mită pentru internări fictive, pe baza cărora beneficiarii se pensionau de boală / UPDATE: Dr. Delia Podea a fost dusă la audieri
Comentează 4

Update 1 Dr. Delia Podea a fost dusă la audieri

Medicul psihiatru Delia Podea, unul dintre cei mai cunoscuți din Arad, fiind și profesor universitar, a fost ridicată de către anchetatori pentru audieri, în timp ce la locuința sa are loc o percheziție. Anchetatorii au ridicat deja din locuință un computer, dar și alte documente, iar perchezițiile vor continua la persoane care ar fi avut legătură cu presupusele practici ale psihiatrului.

Reprezentanții Spitalului Județean au refuzat să facă declarații pe marginea presupuselor practici ilegale de la Secția Psihiatrie. ”Din păcate, nu putem oferi un punct de vedere atât pentru că nu avem detalii despre anchetă, cât și pentru că anchetatorii ne-au cerut să nu oferim informații presei”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, George Ciprian Pribac.

Comitetul director al unității sanitare va decide dacă se impune efectuarea unei anchete interne.

ȘTIREA INIȚIALĂ:


Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări într-un dosar având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Astăzi, pe baza autorizaţiilor emise de către instanţă, sub coordonarea procurorilor, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice  - Inspectoratul General al Poliţiei Române, împreună cu poliţişti ai structurilor teritoriale de investigare a criminalităţii economice efectuează 26 de percheziţii la cabinetele unor medici aflate în Arad, Bucureşti, Cluj, Constanţa şi Dolj, precum şi la sediile şi punctele de lucru ale cinci firme cu profil medical care reprezentau interesele sponsorilor. Totodată, sunt ridicate documente şi probe de la 31 de unităţi sanitare din țară.

”Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent a rezultat că mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar desfăşoară activităţi nelegale constând în derularea unor studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei”, precizează un comunicat al Parchetului de pe lângă ICCJ.

Medic arădean, vizat de anchetă

Procurorii susțin că un medic de la Secția Psihiatrie a Spitalului Județean, care este şi cadru didactic universitar, a solicitat și a primit sume de bani de la persoane interesate să figureze cu internări, în vederea fundamentării/întocmirii ulterioare a unor dosare de pensionare pe caz de boală.

”În realitate, persoanele în cauză nu suferă de afecțiuni psihice, însă in schimbul sumelor de bani oferite medicului, acesta îi înregistra în evidenţele medicale ale spitalului, figurând fictiv atât cu internare cat si cu tratament de specialitate. Majoritatea acestor persoane nu rămâneau internate în spital si nici nu urmau tratamentul prescris. Mai mult, unora dintre pacienți le condiționa internările fictive de participarea la studiile clinice pe care acelaşi medic le conducea. Scopul acestui demers era obţinerea, pentru sine, de sume suplimentare de bani, întrucât retribuția medicului pentru derularea acestor studii se cuantifica în funcție de numărul de pacienți înrolați”, precizează comunicatul.

Anchetatorii spun că medicul psihiatru, ”utilizând ascendentul moral și profesional de care beneficiază în relația cu medicii rezidenți ai Secției de Psihiatrie, cărora le este îndrumător de rezidențiat, îi determina și îi constrângea pe aceștia să săvârșească astfel de ilegalități”.

Studii pe pacienți

Conform procurorilor, studiile clinice erau efectuate ”fără consimțământul informat al subiecților, fiind consemnate în documentele întocmite aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienților, tratamentul urmat și efectele acestuia”.

Pentru obținerea semnăturii pe declarația privind consimțământul participării la studiu, medicul psihiatru acționa în două modalități: fie prezenta documentul pacienților sau aparținătorilor acestuia (în situația pacienților fără discernământ) drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize (ex: ECG), fie contrafăcea sau dispunea unor medici rezidenți să contrafacă semnătura.

Pentru a asigura numărul de pacienți prevăzut în protocoale, medicul psihiatru includea în studii și pacienți care nu suferă de afecțiunea pentru care era testat medicamentul experimental. La indicațiile acestuia, medicii rezidenți și asistentele medicale consemnau în foile de observaţie simptomele necesare includerii în studiu, omițând total sau parțial consemnarea simptomelor reale.

Medicamente experimentale

Pe parcursul derulării studiilor, medicul psihiatru consemna în foile de observații și în celelalte documente aferente aspecte neconforme cu realitatea. Astfel, spun procurorii, administra medicamentee experimentale chiar în situația în care pacientul nu se mai prezenta la vizite și nu intra în posesia acestora. În acest caz, medicamentele erau scoase din ambalaje și aruncate sau depozitate în fișetele din incinta secției.

Se efectuau teste și se prelevau probe biologice ce confirmau eficacitatea tratamentului experimental, chiar și în situația neprezentării regulate a pacienților la vizite sau a deteriorării grave a stării de sănătate a subiecților ca urmare a administrării medicamentației din studiu.

”În astfel de situații, rezultatele textelor erau consemnate fictiv, iar probele biologice fie erau prelevate de la pacienți anterior începerii studiului și depozitate în aparate frigorifice, fie erau recoltate de la cadrele medicale ale Secției de Psihiatrie”, se arată în comunicat.

Medicul vizat nu consemna în foile de observații administrarea unei medicamentații suplimentare neadmise de protocol, dar care producea efectele pozitive vizate de studiu.

În situația în care pacienții nu răspundeau la medicamentul testat pentru a fi menținuți în studiu, li se administrau medicamente conţinând substanțe neadmise în protocolul de studiu, iar pentru a ascunde acest fapt, probele biologice atribuite pacienților nu erau recoltate de la aceștia, ci de la cadrele medicale ale secției.

Documente false

Potrivit dispozițiilor medicului psihiatru, la externare, pacienților înrolați în studiu li se întocmeau două seturi de documente: unele reale, care consemnau includerea în studiu, diagnosticul și tratamentul experimental administrat și altele contrafăcute care se înmânau pacientului și care prevedeau administrarea unui tratament clasic, fără a se menționa includerea pacientului în studiu.

„Prin modalitățile descrise se urmărea includerea în studii a unui număr cât mai mare de pacienți și efectuarea chiar fictivă a cât mai multor vizite, scopul final fiind acela de a încasa sume mai mari din partea sponsorilor”, spun procurorii.

Dosarul s-a constituit pe baza unor sesizări transmise Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către Serviciul Român de Informaţii.

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite
Inchide