Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Păuliș - Sărbătoarea vinului în Podgorie (ediția a IX-a)

Așteptată cu nerăbdare de toți locuitorii podgoriei arădene, iată că s-a dat startul  primei manifestări culturale „Sărbătoarea Vinului în Podgoria Aradului” eveniment care a avut loc la Păuliș .

Păuliș - Sărbătoarea vinului în Podgorie (ediția a IX-a)
Comentează 0

Podgoria Aradului este una dintre cele mai vechi podgorii de pe teritoriul României, unele legende amintind de faptul că și aceste vii ar fi ars în vremea lui Burebista. Împărații austro-ungari aveau pe mesele festive vin din Podgoria noastră, iar în anii comunismului vinurile produse aici au luat calea exportului concurând cu vinurile franțuzești și italienești.

Sărbătoarea a debutat cu o slujbă religioasă așa cum se cuvine, pentru a se binecuvânta rodul viței și a mulțumi lui Dumnezeu pentru tot ce ne-a dat și în acest an. După slujba religioasă, primarul comunei Păuliș, domnul Ioan Turcin, a avut un cuvânt prin care a declarat deschisă cea de a IX-a ediție a „Sărbătorii Vinului în Podgorie” la Păuliș.

Evenimentul s-a desfășurat pe terenul bazei sportive din localitate, unde pe scena au evoluat ansamblul de dansuri „Armonia Mureșană” din Sîmbăteni, „Șiriana” din Șiria, ansamblul „Junii Podgoriei” din Ghioroc, „Florile Mureșului” din Vladimirescu și ansamblul profesionist „Timișul”.

În fața publicului au evoluat soliști de muzică populară din zona Podgoriei, din zona Banatului și a Maramureșului. Au încântat publicul cu frumoasele cântece populare Roxana Suciu (din Covăsînț), Roxana Moraru, Maria Costache, Petre Stoica, Sergiu Curcă, Aurel Ungur, Lele Crăciunescu, Maria Rașca, Alina Trastău de la ansamblul „Timișul” și solista Bibi urmată de un frumos instrumental la vioară cu Raluca Rasca.

Invitați speciali au fost Cornelia cu Lupu Rednic și CRBL. Cei prezenți la eveniment au putut degusta diferite feluri de vinuri, bere și mâncăruri specifice unui astfel de eveniment. Nici înghețata nu a lipsit  sau distracția pentru cei mici, de la toboganul gonflabil până la plimbarea cu un căluț și alte activități distractive care i-au ținut pe micuți activi.

La eveniment au participat peste două mii de persoane, ceea ce denotă că evenimentul a fost un succes deplin. Au foat prezenți și politicieni din partea PSD, împreună cu inspectorul școlar general adjunct Anca Stoienescu, cât și doamna Claudia Boghicevi (PNL), vicepreședinte al C.J. Arad.

Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad sprijină  aceste evenimente culturale pentru a se păstra tradiția și obiceiurile comunelor, iar „Sărbătoarea Vinului în Podgorie" nu este uitată niciodată.

În urmă cu doar câțiva ani s-au realizat cu sprijinul C.J.A. o serie de investiții cum a fost „Drumul vinului” în toată Podgoria Aradului. O altă acțiune încununată de succes este repunerea pe linie a trenului electric „Săgeata Verde” care circulă în zile de sărbători pe ruta Arad - Ghioroc, promovând Podgoria arădeană.

Primarul comunei Păuliș, domnul Ioan Turcin a mulțumit C.j.Arad și Centrului Cultural Județean Arad, pentru sprijinul acordat comunei în realizarea acestui frumos eveniment, precum și sponsorilor, însă nu în ultimul rând, angajaților primăriei Păuliș care au fost atât înainte, cât și în timpul evenimentului prezenți sprijinind această acțiune.

În jurul orei 23:00, un frumos foc de artificii a făcut deliciul celor prezenți la eveniment, după care programul a continuat cu cântec, joc și voie bună, cu soliștii Maria Rașca și Sergiu Curcă acompaniați de formația Vastag Music.

Iată că această frumoasă tradiție legată de via și vinul din Podgoria arădeană, un ținut cu o istorie și un trecut plin de evenimente nu va dispărea, ba din contră se pune un accent deosebit pe promovarea acestei frumoase zone viticole de către Administrația Județului Arad, prin noi proiecte care aduc un plus de valoare acestei zone unde strugurii aurii strălucesc în lumina soarelui pe dealurile împodobite cu viile Podgoriei.

Asta mă duce cu gândul la acel frumos cântec care încă se mai cântă pe la petreceri în zonă: „Strugurii se coc la soare, vinul se bea din pahare...câte un strop, strop, strop...până n-o mai rămânea deloc”. Așa cântau bătrânii satelor din podgorie cu zeci de ani în urmă când făceau surechiul sau pe la petreceri.           

Următorul eveniment cultural „Sărbătoarea Vinului în Podgorie" v-a avea loc la Ghioroc în data de 2 și 3 septembrie cu noi surprize și artiști pe măsură.

Galerie foto (561)