Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Patrimoniul public al județului Arad s-a majorat cu suma de 1.006.502,29 lei, contravaloarea investiției la Sala Iuliu Maniu

Patrimoniul public al județului Arad s-a majorat cu suma de 1.006.502,29 lei, contravaloarea investiției la Sala Iuliu Maniu
Comentează 0

Patrimoniul public al județului Arad s-a majorat cu suma de 1.006.502,29 lei, contravaloarea investiției la Sala Iuliu Maniu.

„Sala a fost renovată prin câștigarea unui proiect european, derulat în parteneriat cu județul Bekes. Este un proiect important, gândit pentru punerea în valoare a acestei săli de patrimoniu național, obiectiv important nu doar pentru istoria Aradului, ci și a țării”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad. 

Având suprafața de 205,87 mp, sala este locul unde Iuliu Maniu și Oszkar Jaszy au negociat condițiile desprinderii Transilvaniei de Ungaria, respectiv Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Construcția a fost ridicată între anii 1870-1871, se află în domeniul public al Județului Arad, fiind amplasată la intersecția B-dului Revoluției cu str. 1 Decembrie 1918, în municipiul Arad.

Întreaga clădire este monument istoric clasat în Lista Monumentelor Istorice. Arhitectura clădirii a fost realizată în stil neoclasicist, arhitectul copiind fidel clădirea Comitatului, păstrând poarta cu boltă, fațada cu coloanele clasice, timpanonul și balconul. La etaj se remarcă o mare sală festivă, ornamentată cu elemente stucco, purtând numele politicianului român Iuliu Maniu.

Prin Hotărârea Consiliului Județean Arad nr. 279/26.09.2019 s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru realizarea restaurării. Lucrările aferente investiției au fost executate de Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile S.R.L. Investiția a fost recepționată prin încheierea procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr. 16.885/30.07.2021, valoarea mijloacelor fixe achiziționate este 55.037,50 lei (TVA inclus), valoarea totală a investiției fiind de 1.006.502,29 lei.

În cadrul acestui proiect s-a editat și un Dicționar de comori culinare locale, prin care este promovat patrimoniul cultural comun al celor două județe, Arad și Bekes, lucrare extrem de apreciată și utilă pentru toate instituțiile culturale.

Galerie foto (3)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite