Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Parteneriat pentru construirea drumului expres Arad-Oradea

După ce ieri a fost aprobat de Consiliul Județean Bihor, astăzi a trecut și de votul consilierilor județeni de la Arad. Este vorba despre parteneriatul între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Municipiul Oradea, Municipiul Arad, Judeţul Arad și Județul Bihor pentru construirea unui drum expres în valoare de aproximativ un miliard de euro între Arad și Oradea. Luni, parteneriatul se va afla și pe masa consilierilor municipali de la Arad.

Parteneriat pentru construirea drumului expres Arad-Oradea
Comentează 0

„Așa cum am promis, în prima ședință a Consiliului Județean Arad am aprobat constituirea parteneriatului pentru drumul expres Arad-Oradea între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Municipiul Oradea, Municipiul Arad, Judeţul Arad și Județul Bihor. Investiția este facilitată de Ordonanța 101/2020 a Guvernului României, care prevede că autoritățile locale pot prelua proiecte de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pentru a se ocupa de ele cu prioritate. Noi sperăm că în luna noiembrie vom demara procedura de licitație pentru realizarea studiului, după care depunem proiectul pentru finanțare din fonduri europene. Pe un scenariu optimist, pentru care muncim acum ambele județe, anul viitor vom organiza licitația pentru execuția proiectului”, a scris pe Facebook Iustin Cionca, imediat după terminarea ședinței în care a fost votat parteneriatul.

De ce vorbim despre o prioritate

În referatul de aprobare a proiectului de hotărâre care va fi supus, luni, votului noului CLM, referat semnat de primarul Călin Bibarț sunt expuse motivele care fac ca drumul expres Arad-Oradea să fie considerat o prioritate. „În prezent, DN 79 care asigură legătura directă între Municipiile Arad și Oradea, dar și între principalele orașe de pe traseu (Chișineu Criș, Salonta) este foarte aglomerat, fapt ce duce la creșterea duratei călătoriei și diminuarea siguranței circulației. Aglomerările în trafic se resimt în apropierea muncipiilor, în zona orașelor care nu au centură ocolitoare, precum și în zona punctelor de trecere a frontierei. Pornind de la aceste realități, pentru zona de vest a României, în domeniul infrastructurii rutiere realizarea drumul expres Oradea- Arad a devenit o prioritate.

Prin adoptarea acestei hotărâri, se va putea obține finanțare din fondurile alocate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 iar finanțarea lucrărilor pentru realizarea acestui obiectiv fiind prevăzută a fi realizată prin Programul Operațional de Transport 2021-2027”, se arată în document.

Drumul expres dintre Arad și Oradea ar urma să fie legat de autostrăzile A3 şi A1, asigurându-se, astfel, conectivitatea cu infrastructura TEN-T existentă, respectiv sectorul Oradea-Borș și Nadlac – Arad-Timisoara. Va fi un drum cu un traseu nou, în afara localităților, în regim de autostradă, cu patru benzi, două pe un sens, cu ieșiri și intrări pentru legăturile cu Drumul Național 79 și cu drumurile județene.

        

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite